Mohammed Moussali: "De meeste mensen weten niet wat de echte situatie in Syrië is"

Nieuwsoverzicht

Stichting DOEN ondersteunt initiatieven die een ondernemende aanpak gebruiken om met oplossingen te komen voor een betere wereld. Lees het verhaal van het Syrische echtpaar Mohammed en Lilian Moussali, die samen de keuken runnen van De Wereldkeuken, een restaurant in debat- en cultuurcentrum De Pletterij in Haarlem.

In 2012 ontvluchtte Mohammed en Lilian samen met hun drie dochters het oorlogsgeweld in Syrië. Met het uitbreken van de revolutie tegen het regime van President Assad was Aleppo niet langer de veilige stad die zij hun thuis noemden. Mohammed: “De stad lag onder vuur, er waren veel bombardementen. Een van onze twee auto’s werd plat gebombardeerd, de andere was ineens weg. Je kon geen aangifte doen van diefstal, je diende dat gewoon te accepteren.” De situatie verslechterde. Burgers hadden op een gegeven moment ook geen stromend water of elektriciteit meer. “Er waren alleen maar bommen en doden. Ruim 70 procent van Aleppo is plat gebombardeerd. Geen vrede… dat is geen leven.”, vult Lilian aan.

Het echtpaar zag zich genoodzaakt om hun huis en goedlopende horecazaak achter zich te laten en vluchtte naar Turkije. Mohammed denkt peinzend terug aan die tijd: “Dat was een moeilijke periode. Al ons geld was op en een baan vinden bleek lastiger dan gedacht. We kwamen niet rond.” De toekomst van hun dochters was de voornaamste reden dat ze besloten te vertrekken uit Turkije. “We hebben drie dochters en zij moeten studeren, dat is onze eerste en laatste prioriteit. We willen hen een goed leven geven.”, aldus Mohammed. Via een omweg komt het gezin uiteindelijk in Nederland terecht, waar ze nu drie jaar wonen. De twee oudste dochters van het echtpaar hebben hun studie aan de Universiteit afgemaakt en wonen in Duitsland bij de grens. De jongste dochter woont nog thuis en zit inmiddels in vijf VWO.

Lilian vertelt: “Op een dag ontmoette mijn man Mirjam, projectleider bij de Wereldkeuken. Zij nodigde ons uit om te komen eten en bood ons vervolgens aan om te komen werken in de keuken. In Syrië hadden we een eigen restaurant, waar ik de manager van was. Een baan in de horeca zagen we dus wel zitten.” Elke donderdag koken Mirjam en Mohammed samen met een team van vrijwilligers met een vluchtelingenachtergrond de favoriete gerechten uit hun moederland. Mohammed vindt het belangrijk dat mensen Syrië leren kennen en dat het land vanuit een ander perspectief wordt belicht. “De meeste mensen hebben geen idee wat de werkelijke situatie in Syrië is. De Wereldkeuken geeft ons de kans onze gasten kennis te laten maken met ons thuisland, zowel met de Syrische keuken als met de Syrische cultuur.”

De Wereldkeuken vormt een belangrijk onderdeel in het leven van Mohammed en Lilian. “In Syrië hadden we veel vrienden en een grote familie, maar we zijn alleen met ons gezin naar Nederland gegaan. De Wereldkeuken is voor ons dan ook heel belangrijk, omdat je veel mensen ontmoet van verschillende nationaliteiten. Het voelt als een familie. We werken samen, praten met elkaar en hebben een leuke tijd.” Mohammed knikt instemmend: “Het is niet alleen werk, het is een hobby.”

De Wereldkeuken is nu nog alleen op donderdagen open. Met de steun van DOEN kan de Wereldkeuken zich verder professionaliseren en mogelijk meerdere dagen in de week open. “Dat zou heel fijn zijn”, aldus Lilian. “Wij kijken nu echt uit naar de donderdag. Op dinsdag kijken we hoeveel reserveringen er zijn en wat we gaan koken. Op woensdag doen we dan boodschappen en op donderdag werken we met zijn allen in de keuken en in het restaurant om onze gasten een leuke avond te bezorgen”.

Mohammed hoopt dat zij in de toekomst weer een eigen horecazaak kunnen starten. “Syriërs houden van werken. Het is niet goed voor je om thuis zonder werk te zitten. Het leven gaat door, wij willen in Nederland een toekomst opbouwen. De Wereldkeuken helpt ons daarbij.”

Auteur: Sharon Story


Stichting DOEN ondersteunt initiatieven van pioniers die met oplossingen komen voor een groene, sociale en creatieve samenleving. In de Wereldkeuken werken kwetsbare migranten waarvan de meeste een vluchtelingenachtergrond hebben. Naast leer- en werkervaring doet men hier contacten op en bouwt men aan een netwerk in hun nieuwe woonplaats Haarlem. Door de steun van DOEN kan de Wereldkeuken een professionaliseringsslag maken en meer mensen een plek en netwerk bieden.
Wil je meer weten over de Wereldkeuken of een reservering plaatsen? Kijk dan op: www.wereldkeukenhaarlem.nl