Mimoun Himmit: Hòfi Kultural is vooral een plek waar iedereen welkom is

Nieuwsoverzicht

Stichting DOEN ondersteunt pioniers die een ondernemende aanpak gebruiken om met oplossingen te komen voor een betere wereld. Lees het verhaal van Marieke Knol en Mimoun Himmit van Hòfi Kultural, een kunstzinnige ontmoetingsplek op Bonaire.

Wijkbewoners die wekelijks meedoen met culturele en kunstzinnige activiteiten én een nieuw Artist-in-Residence programma. Dat is de unieke combinatie van Hòfi Kultural en BonAIResidence op Bonaire. Deze ondernemende aanpak werd door Stichting DOEN vanaf het prille begin gezien en gesteund. Onder een grote palapa (overkapping bedekt met palmbladeren) komen groepen kinderen, jongeren en ouderen wekelijks bij elkaar om kunst te beoefenen. Vanaf oktober 2018 verblijven in BonAIResidence kunstenaars, die bij Hòfi Kultural de bewoners inspireren, hun kennis delen, hun eigen werk verdiepen, onderzoek doen, workshops geven of lokale kunstdocenten trainen. De kunstenaar neemt een intense ervaring aan maatschappelijke betrokkenheid mee naar huis.

Pioniers Marieke Knol en Mimoun Himmit zijn de oprichters van Hòfi Kultural en hosten BonAIResidence. “Met dit initiatief willen we bijdragen aan een creatievere en socialere wereld. Hòfi Kultural gaat echt over ontmoeten, elkaar inspireren. Het is een cultureel diverse ontmoetingsplek waarbij alles om kunst draait”, legt Marieke uit. “In BonAIResidence nodigen we kunstenaars uit om in een periode van zes weken hier te verblijven om hun eigen werk te verdiepen en tegelijkertijd hun kennis en ervaring te delen met Bonaire. De wisselwerking met Hòfi Kultural is daarbij heel belangrijk”.

Bewoners komen zelf met ideeën over wat voor soort culturele activiteiten ze willen doen. Daar zoeken wij kunstenaars of musici en materialen bij en helpen bij de organisatie. Er wonen veel ouderen in de buurt, die graag in de buurt iets cultureels met elkaar willen doen. Bewoners voelen zich daardoor minder eenzaam. Zo beoefenen ouderen wekelijks de dansen van vroeger, of bespelen de kwarta (viersnarige mini-gitaar), gitaar of sinfonia (Caribische accordeon). Ook doen de ouderen aan storytelling aan de hand van oude foto’s uit het archief. Laatst kwam een basisschoolklas op bezoek en vertelden de ouderen aan de kinderen verhalen van vroeger.

Hòfi Kultural is vooral een plek waar iedereen welkom is, dus ook als je niet veel geld te besteden hebt of dagbesteding wilt doen. Sinds kort bieden we dagbestedingsplekken aan. Het is ook voor deze mensen prettig om samen met andere bewoners positieve ervaringen op te doen.

De bewoners willen graag geïnspireerd worden door professionele kunstenaars. Daarom zijn we gestart met BonAIResidence. Hier verblijft vanaf oktober 2018 de eerste artist in residence. Mimoun vertelt: “In oktober kwam Vinz.100, dat was een mijlpaal. Vinz.100 is een Rotterdamse street-artist, en hij gaf workshops aan scholieren en maakte met hen muurschilderingen in Kralendijk.”

Hofi Kultural zoekt graag de samenwerking op met Europees Nederland of de andere eilanden. Kunstenaars worden ook voor andere disciplines uitgenodigd in BonAIResidence. Zij kunnen ‘teach the teacher’ programma’s verzorgen, masterclasses en lezingen geven en ‘coaching on the job’ uitvoeren bij Hòfi Kultural.”

Veel van de activiteiten bij Hòfi Kultural hebben te maken met muziek. Mimoun legt uit: “Muziek is van oudsher een belangrijke kunstuiting op Bonaire. Bovendien is muziek maken met elkaar een metafoor voor samenleven. Als je met elkaar muziek maakt, moet je naar elkaar luisteren en afspraken maken.

Bij onze laatste presentatie speelden de ouderen Remaillo, een traditioneel Bonairiaans lied, en de kinderen gingen erop zingen. Die ontmoeting tussen de verschillende doelgroepen is heel belangrijk.”


Stichting DOEN ondersteunt initiatieven van pioniers die met oplossingen komen voor een groene, sociale en creatieve samenleving. Met de bijdrage van DOEN kan Hofi Kultural haar activiteiten uitbouwen en uitgroeien tot een bloeiende ontmoetingsplek waar mensen met verschillende culturele achtergronden elkaar ontmoeten.