Met deze 3 culturele tips verveel je je niet deze vakantie

Nieuwsoverzicht

De voorjaarsvakantie staat voor de deur. Heb je nog geen idee wat te gaan doen? Wij geven je graag een paar culturele tips van partners van het VriendenLoterij Fonds. Die zijn initiatieven die midden in de maatschappij staan, de wereld kritisch bevragen en mensen uit alle lagen van de samenleving betrekken.

1. Ga naar de voorstelling van The Ozard of Wiz

Durf jij je zelf te zijn? Ook als je je anders voelt dan anderen? The Ozard of Wiz (9+) is een bruisende voorstelling die aan kinderen laat zien dat je trots kunt zijn als je anders bent en dat het juist een voordeel kan zijn om af te wijken van ‘normaal’. Zeven bijzondere mensen keren terug naar hun kindertijd, een tijd zonder schaamte. Ze gaan op een verbazingwekkende zoektocht naar iets wat ze nog nooit hebben kunnen vinden; moed, hersens en vooral; een thuis! Want opgroeien in een maatschappij die ons vertelt wie we moeten zijn is, is zo makkelijk nog niet. Het is een kleurrijke reis met veel vogue, popmuziek, mode en melancholie, maar ook een ode aan diversiteit op alle fronten.

In de voorjaarsvakantie is de voorstelling te zien in Amsterdam, Utrecht, Houten, Rotterdam en Den Haag.

Bekijk de agenda en koop tickets >

2. Bezoek het Stedelijk Museum Schiedam

Het Stedelijk Museum Schiedam is een toegankelijk museum voor kunst, geschiedenis en de maatschappij. Aan de hand van kunst en geschiedenis vertelt dit museum verhalen van vroeger en nu. Ben je normaal gesproken niet iemand die graag naar een museum gaat? Dan is het Stedelijk Museum juist perfect voor jou. Van zelf kunst ontdekken en geïnspireerd raken tot zelf kunst maken en koffiedrinken, alles kan en mag in dit museum.

Schatgraven (6-12 jaar)
In het soutterain vind je Panorama Schiedam, een overzicht met tien belangrijke stadsverhalen uit 2.000 jaar geschiedenis van Schiedam. Ga samen schatzoeken, doe de kijkvragen en maak je eigen tijdlijn. Alle opdrachten gemaakt? Laat je doe-blad bij de klassa zien en ontvang een klein presentje.

Fietsroute Levend Landschap
Deze fietsroute van 33 kilometer gaat door Schiedam, Overschie, Midden-Delfland en Vlaardingen. Onderweg krijg je op verschillende plaatsen informatie over een schilderij, gelinkt aan een locatie. Zo zie je bijvoorbeeld dat een herberg uit een kunstwerk nu een B&B is.

Rondleiding met of zonder workshop
Leer alles over een tentoonstelling of bekijk de kunstwerken in het museum vanuit nieuwe, verrassende invalshoeken. De museumdocent neemt jullie graag mee door het museum. Na de rondleiding kan je in het Atelier onder begeleiding werken met pastel, inkt, potlood of verf.

3. Kunst kijken bij No Limits! Art Castle

‘Outsider art’ is een breed begrip, vaak omschreven als kunst gemaakt door mensen met een beperking of mensen die op een andere manier buiten de samenleving vallen. Kunstruimte No Limits! Art Castle is de eerste kunstruimte in Nederland die die staat voor een kunstwereld zonder grenzen tussen ‘outsider’ kunstenaars en de rest van de kunstwereld. Je kunt er kunst kijken en kopen en daarnaast is het dus een kasteel.

De ruimte staat in het nieuwe Sexyland World, aan het IJ in Amsterdam Noord. Op zaterdag en zondag kun je vanaf 14.00 uur binnenlopen. Er is altijd een host aanwezig die je meer kan vertellen over de achtergrond van de kunst en de makers. Vanaf vrijdag 17 februari is er een nieuwe expositie te zien; ‘One Piece: Fabric Heroes’. Je volgt kunsthelden tijdens hun reis van creatieve zelfexpressie, uitgebeeld op textiel en meer.