Melle: “We willen de wereld less shitty maken”

Nieuwsoverzicht

Een wc-bril, stromend water om door te spoelen en wc-papier. Dat klinkt allemaal vanzelfsprekend, maar helaas is dit voor 2,3 miljard mensen niet het geval. The Good Roll vindt dat dit anders moet. Met de helft van de winst die zij behalen door de verkoop van duurzaam toiletpapier, bouwen zij toiletten in Ghana voor mensen die geen toegang hebben tot deze basisbehoefte. De wc-rollen worden in Nederland gewikkeld en verpakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met steun van DOEN kan de organisatie hun impact vergroten. Wij spraken met initiatiefnemer Melle Schellekens.

Bijdragen aan een duurzame wereld

Als je jaren geleden aan Melle had verteld dat hij toiletrollen zou gaan verkopen, had hij het niet geloofd. “Mijn business partners en ik wilden een product maken dat impact heeft en bijdraagt aan het oplossen van problemen in de wereld”, vertelt Melle. Tijdens zijn onderzoek naar duurzaamheid voor een hotelketen komt hij erachter dat onder andere wc-papier een grote vervuiler is. Halve rollen worden weggegooid en ze zijn vaak gemaakt van niet gerecycled papier waarvoor duizenden bomen gekapt moeten worden. De creatieve ondernemer zoekt uit of dit ook anders kan en zo ontstaat The Good Roll, een organisatie die milieuvriendelijke toiletrollen maakt van 100% Europees gerecycled papier, zonder chloor, kleur- of geurstoffen en plasticvrij verpakt.

Bijdragen aan de maatschappij

Naast de impact die The Good Roll maakt met haar product, wil de organisatie ook op een andere manier bijdragen aan de maatschappij.” Melle gelooft dat iedereen die wil en kan werken de mogelijkheid moet hebben dit te doen, ongeacht wat hun beperking ook is. Daarom biedt The Good Roll met steun van DOEN Participaties sociale werkplekken aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in hun vestiging in Weesp.

Samen met reguliere werknemers helpen mensen met fysieke of mentale beperkingen bij het wikkelen en verpakken van de toiletrollen. Dit geeft ze een dagbesteding, maar vooral ook de kans om relaties op te bouwen en zich weer onderdeel te voelen van een team. Op dit moment zijn er 30 leer-werkplekken. In de toekomst worden dat er 75. Melle: “We hopen een springplank te zijn naar een baan die echt bij ze past.” Ook binnen The Good Roll is er plek om door te groeien. Zo kwam een collega binnen als ondersteunend HR-medewerker en is inmiddels de rechterhand van de HR-manager.

Schone toiletten voor iedereen

Met de duurzame toiletrollen en sociale werkplekken maakt de organisatie al aardig impact, maar de initiatiefnemers komen ook in aanraking met een ander wereldwijd probleem; 2,3 miljard mensen hebben geen toegang tot (schone) toiletten. Slechte wc-voorzieningen zorgen voor meer ziektes, sterfgevallen, een hoger verzuim op scholen en vrouwen lopen meer risico slachtoffer te worden van seksuele misdrijven, omdat zij in bijvoorbeeld de bosjes naar het toilet moeten. Onacceptabel vinden Melle en zijn collega’s en daarom richten ze The Good Roll Foundation op. Vanuit deze stichting gebruiken ze de helft van de behaalde winst om schone toiletten te bouwen op plekken waar deze hard nodig zijn.

‘Trots op de hulp die we bieden’

Melle vertelt dat uit onderzoek blijkt dat voor iedere euro die in sanitair wordt gestopt, vijf euro terugkomt in de economie. Hoe dan? “Kinderen leren beter, er zijn minder ziektes en minder sterfgevallen.” The Good Roll heeft inmiddels meer dan 500 toiletten gebouwd bij scholen en in dorpen in Ghana. Melle: “We bouwen de voorzieningen met lokale bewoners. Zij weten immers beter waar de toiletten het hardste nodig zijn.” Bouwen rondom scholen is belangrijk en in het bijzonder rondom meisjesscholen. Jonge meiden missen namelijk meer onderwijs dan jongens omdat zij geen geld hebben om menstruatieartikelen te kopen. De organisatie biedt daarom ook gratis menstruatieartikelen aan. “We zijn trots op de impact die wij maken met onze producten, met onze sociale werkplekken en de hulp die we bieden bij meisjesscholen.”

Een less shitty toekomst

The Good Roll blijft dankzij DOEN doorgaan om zoveel mogelijk impact te maken. Melle: “We weten dat we niet iedereen kunnen helpen, maar we hopen in de toekomst onze sociale werkplaats in Nederland uit te breiden en meer dan 10.000 toiletten te bouwen voor mensen in Afrika.”