Mariska: “Ik werd zo warm onthaald. Je bent nieuw, maar zo voelde het niet". 

Nieuwsoverzicht

Stichting DOEN ondersteunt initiatieven die een ondernemende aanpak gebruiken om met oplossingen te komen voor een betere wereld. Lees het verhaal van Mariska, medewerkster bij Kringloopbedrijf Het Goed in Nijmegen, waar leerwerktrajecten worden geboden aan mensen die moeilijk toegang hebben tot de reguliere arbeidsmarkt.

Het ging niet meer

Ik heb altijd in winkels gewerkt, daar ligt echt mijn hart. Maar omdat ik een lange tijd een moeilijke periode had, heb ik heel lang thuis gezeten. Op een dag kreeg ik een schop onder m’n kont van het werkbedrijf, beter gezegd een duwtje in de goede richting. Mijn begeleiderzei: ‘Denk eens aan jezelf, je wilt toch wel iets doen, dus onderneem dan ook wat.’
Met tussen poses had ik gewerkt in de 'schoonmaak scene'. Dat was te zwaar voor mij. Je bent eigenlijk een soort van maatschappelijk werkster voor de cliënten van wie je het huishouden doet. Ik vond de belasting zowel geestelijk als lichamelijk te zwaar. Het schoonmaakwerk wordt zo onderschat! Ik ging met horten en stoten naar het werk, dat ging gewoon niet meer. Vervolgens hielp het werkbedrijf mij om beter passend werk voor mij te vinden. Zo kwam ik bij Het Goed terecht, echt een schot in de roos. Ik werd zo warm onthaald. Je bent nieuw, maar zo voelt het niet. Ik ben blij dat ik die kans met beide handen heb aangegrepen, want uiteindelijk moet je toch zelf naar binnen gaan.

Vallen, huilen en weer sterker opstaan
Toen ik net begonnen was bij Het Goed had ik nog zoiets van: "Dit doe ik wel even, ik ken het allemaal wel". Maar dat viel vies tegen. Na drie weken liep ik huilend door de winkel. Ik werd aan mijn oren teruggetrokken en moest een stapje terug doen. En dus ging ik achter in de winkel werken zodat ik letterlijk en figuurlijk de ruimte had om mezelf soms even terug te trekken. Het doel bleef wel om later weer in de winkel terug te keren.

Dit is gelukt dankzij de goede begeleiding. Hierdoor ben ik veel zekerder van mezelf geworden. Ik ben er nog niet, dat moet ik wel toegeven. Ik heb een stapje terug moeten zetten, maar krijg de ruimte om te ontdekken wat ik wil en wat ik lichamelijk en geestelijk kan. Dankzij deze vrijheid sta ik nu weer in de winkel en heb ik veel contact met de klanten. Vooral de vaste klanten vind ik leuk. Zij zijn net als wij heel enthousiast over de winkel én mijn collega's.

Werkplek voelt als een thuis
We zijn hier met alle collega's bij Het Goed één. We hebben allemaal ons ding, maar daarin zijn we ook gelijk. Zoals ik dit ook belangrijk vind in onze maatschappij. Als het niet gaat dan reageert iedereen: ‘Oh je zit even in een dip, oh nou, dan houden we daar rekening mee.’ Iedereen weet van iedereen een beetje en houdt rekening met elkaar. Je hoeft echt niet meteen je hele 'rugzak' open te gooien. Als je ergens mee zit, dan moet je leren dat aan te geven. De gesprekken met mijn leidinggevende vind ik dan ook fijn. Gewoon even een gesprekje tussendoor om te checken hoe het met mij gaat. Dat is echt super! Ik ben hier thuis.

En de toekomst? Ik werk nu nog met behoud van uitkering. Over een paar jaar hoop ik dat ik een goed betaalde baan heb. Het liefst in een winkel, want daar ligt echt mijn hart!


Auteur: Reineke Schermer


Stichting DOEN ondersteunt initiatieven die met oplossingen komen voor een groene, sociale en creatieve samenleving. Vanuit de bijdrage van de VriendenLoterij ondersteunt DOEN de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland waarbij Het Goed is aangesloten. De branchevereniging ondersteunt en stimuleert haar partners zich verder te ontwikkelen zodat zij meer leerwerktrajecten kunnen bieden aan mensen die moeilijk aan werk kunnen komen.