Luister je door de lockdown met onze podcasttips

Nieuwsoverzicht

Ben je dat beeldscherm even helemaal zat? Dan biedt een podcast misschien uitkomst. Wij delen graag een aantal interessante podcast van partners van Stichting DOEN en het BankGiro Loterij Fonds.

1| A World From Scratch

Elke dag worden we geconfronteerd met falende systemen - van klimaatverandering tot systemisch racisme, tot de grootste ongelijkheid in rijkdom die de wereld ooit heeft gezien. Tijdens de lockdown werd Tamar Guttmann zich steeds meer bewust van haar eigen rol als onderdeel van het grotere systeem. Door thuis te blijven en in quarantaine te gaan, zou ze kunnen helpen ‘de curve te verlagen’, zodat het gezondheidszorgsysteem niet overbelast raakt. Dit leidde tot het idee voor A World From Scratch.

In elke aflevering geeft Tamar haar gasten een denkbeeldig blanco vel en potlood en vraagt ​​hen zich het systeem van hun vakgebied helemaal opnieuw voor te stellen. Tamar gaat onder andere in gesprek met Bert van Son van MUD Jeans (gesteund door DOEN), voormalig CEO van Unilever en mede-oprichter van IMAGINE Paul Polman en Freke van Nimwegen van Instock (ook gesteund door DOEN).

2| De plantage van onze voorouders

Deze podcast wordt op verschillende lijstjes als de beste podcast van 2020 genoemd!

Maartje Duin ontdekt dat haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren van suikerplantage Tout Lui Faut in Suriname. Ze zoekt contact met de nazaten van de tot slaaf gemaakten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reist ze naar Suriname. Ze duiken in archieven en bezoeken hun familieleden en de resten van de plantage. Deze reis leidt tot allerlei nieuwe vragen: Van wie is dit verleden? Wie voelt de gevolgen in het heden? En kunnen Peggy en Maartje tot een gedeeld verhaal komen? Het BankGiro Loterij Fonds heeft een aantal debatten naar aanleiding van deze podcast gefinancierd.

3| Rederij Lampedusa

Normaal geeft Rederij Lampedusa, met steun van DOEN, een tour over het water van de Amsterdam grachten. Op achtergelaten vluchtelingenboten, die ze speciaal naar Amsterdam hebben gehaald, vertellen nieuwkomers hoe immigranten onlosmakelijk aan de geschiedenis van onze hoofdstad verbonden zijn en hoe zwaar het is om ergens opnieuw te moeten beginnen.

Toen de tour door de crisis niet het water op kon maar in het water viel, is besloten de verhalen dit jaar te delen via een podcast. De Amsterdamse freelance journalist Bahram Sadeghi staat aan het roer en elke aflevering vaart er digitaal iemand met een migratieachtergrond mee die een verhaal vertelt waarin Amsterdam als migrantenstad centraal staat.

4| Het Voedselkabinet

Met een microfoon in de hand trokken Helen Kranstauber en Samuel Levie door het land om te onderzoeken of we de wereld kunnen verbeteren met eten. Ze hebben hun eigen vuilniszakken doorgespit, zijn de supermarkt ingedoken op zoek naar producten die kinderen verleiden tot ongezond eten, stonden in de keuken met verschillende chefs, gingen op bezoek bij boeren én onderzochten de grote en complexe vraagstukken van ons huidige voedselsysteem. Ook voerden ze een gesprek met onze minister Carola Schouten om haar te vragen of zij denkt dat we de wereld kunnen verbeteren met eten en hoe.

Het Voedselkabinet is een initiatief van Food Cabinet in samenwerking met Dag en Nacht Media en gesteund door Stichting DOEN.

5| Het Bouwdepot

In Nederland zijn 12.500 jongeren dak- of thuisloos, een aantal dat in de afgelopen 10 jaar verdrievoudigd is. Met een pilot onderzoekt Het Bouwdepot hoe deze groeiende groep kan worden geholpen. Een kleine groep jongeren tussen de 18 en 21 jaar ontvangt een basisinkomen. Daarnaast krijgen ze coaching en hulp bij het maken van een toekomstplan, het oplossen van schulden en het vinden van een veilig thuis.

Gesprekken met de jongeren, experts en beleidsmakers helpen om meer inzicht te krijgen in de problemen en bij te dragen aan een beter systeem. Om zo te voorkomen dat een grote groep jonge mensen tussen wal en schip belandt, terwijl hun leven eigenlijk nog moet beginnen. Via deze podcastserie, gesteund door het BankGiro Loterij Fonds, ontdek je meer over dit initiatief en leer je de jongeren beter kennen.

6| Social Enterprise NL

In de podcast 'Systeem op de schop' van Social Enterprise NL gaan Stefan Panhuijsen en Willemijn Verloop in gesprek met ondernemers die werken aan een radicaal betere wereld. Welk systeem nemen zij op de schop? Hoe werkt dat, wat gaat goed en wat niet? Voorbij de standaardverhalen, op zoek naar nieuwe inzichten. Ze gaan in gesprek met sociaal ondernemers, maar ook met politici, investeerders, beleidsmakers, wetenschappers en corporates. Het systeem verander je ten slotte niet alleen.