LeydenJar opent met steun DOEN Participaties proeffabriek voor superbatterijen

Nieuwsoverzicht

De Leids-Eindhovense startup LeydenJar opent een proeffabriek voor de productie van een nieuwe generatie accu’s met 50 procent meer energieopslag. In de proeffabriek, die medio 2020 opengaat, wil LeydenJar samen met een aantal joint development partners aantonen dat de revolutionaire batterijen geproduceerd kunnen worden tegen dezelfde kosten als traditionele Lithium-ion batterijen. De spectaculaire toename van energieopslag is mogelijk dankzij het gebruik van een door LeydenJar gepatenteerde poreuze siliciumstructuur.

“De nieuwe techniek, ontwikkelt in samenwerking met onderzoeksinstituut TNO, gaat voor een enorme doorbraak zorgen”, verwacht Christian Rood, oprichter van LeydenJar. “Met de huidige technologie is het moeilijk om nog meer energie in een batterij te stoppen. LeydenJar maakt een sprong van 50% mogelijk, zonder ingrijpende aanpassingen in het productieproces. Daarmee zetten we grote stappen in de groeiende vraag naar energieopslag. Dat is van groot belang in toepassingen als elektrisch rijden, elektrisch vliegen, consumenten elektronica en opslag van duurzame energie.

“De nieuwe silicium anode techniek van LeydenJar biedt grote kansen voor de gigafabrieken voor batterijen die we in Europa nodig hebben om aan de vraag te voldoen”, denkt Rood. “De Europese Unie steekt dan ook samen met BOM Brabant Ventures, DOEN Participaties en informele beleggers zo’n € 4 miljoen in het project.”

Rolph Segers van TNO “We zijn blij dat we met onze materiaalkennis kunnen bijdragen aan deze ontwikkeling. LeydenJar gaat een belangrijke rol spelen bij de productie van een nieuwe generatie batterijen in een concurrerend pan-Europees ecosysteem.”

“Betere en goedkopere batterijen versnellen de transitie naar een duurzaam energiesysteem”, zegt Wouter van Westenbrugge van DOEN Participaties. “De technologie van LeydenJar kan hierop een grote impact hebben. Hierdoor wordt de energietransitie goedkoper en daardoor ook bereikbaarder voor iedereen in de maatschappij.”

Klik hier voor meer achtergrond en hoge resolutie beeldmateriaal.