Kunstproject Bosk biedt met wandelend bos van 1200 bomen een nieuwe blik op de toekomst!

Nieuwsoverzicht

Welke wereld wil jij als voorouder van toekomstige generaties nalaten? De Friese hoofdstad Leeuwarden staat 100 dagen lang in het teken van cultuurfestival Arcadia. Maar liefst 25.000 mensen, van internationale kunstenaars tot inwoners van nabijgelegen Friese dorpen, werken mee aan theater, dans, zang, fotografie, lezingen, discussies, wandelingen, beeldende kunst, literatuur en poëzie. Waaronder Bosk, een indrukwekkende, bewegende kunstinstallatie bestaande uit meer dan duizend bomen die zich met bijzondere kunstprojecten in de straten en op plein in de stad wortelt.

Wandelend door de straten

De komende maanden moeten inwoners en bezoekers van Leeuwarden niet raar opkijken als zij in het centrum van de stad ineens door de bomen de straten niet meer zien. Een wandelend bos van 1.200 bomen -gehuld in licht, geluid en beeld- toont mensen hoe de toekomst van onze steden er ook uit zou kunnen zien. Met onder andere een Fluistertuin vol inspiratie, een spetterende percussieshow en dansvoorstellingen is er van alles te zien en te beleven. Een interactief bos vol verhalen!

Iedereen het Bosk in

Bosk nodigt instituten, bedrijven en burgers uit het bos in te gaan en mee te doen en te bouwen. Zij kunnen bijdragen aan een verdiepend programma, werksessies en aan verschillende debatten. Men kan zich ook aanmelden om een van de 1.200 bomen te verplaatsen tijdens de wandelingen. Zo ontstaat er een grote groep mensen die elkaar ontmoeten, het gesprek over de toekomst aangaan en waarbij iedereen elk op een eigen manier onderdeel is van het kunstproject.

Vanaf de wortel

Een betere toekomst begint bij de wortels van onze samenleving: de kinderen. Daarom is door Bosk een groot educatieproject voor alle basisscholen en het voortgezet onderwijs in Leeuwarden opgezet. Hierbij wordt samengewerkt met verschillende instellingen en culturele aanbieders in de regio. Via dit programma gebruiken de nieuwe generaties de eigen verbeeldingskracht en creativiteit en leren hiermee hoe zij zelf oplossingen voor hun toekomst kunnen bedenken. Waar de huidige generaties vast lijken te zitten in het kortetermijndenken, daar kunnen jongeren hun denken en daarmee hun toekomst nog zelf kneden en vormgeven.

Steun VriendenLoterij Fonds

Het VriendenLoterij Fonds steunt Bosk omdat het de kracht van de verbeelding gebruikt om ons te laten zien hoe de toekomst er ook uit kan zien. In een tijd waarin de doemscenario’s steeds donkerder worden, is het belangrijk dat nieuwe inzichten ons de hoop geven dat verandering mogelijk is. Echte verandering is breed gedragen, daarom is het zo belangrijk dat de wortels van het project ver reiken. Van het educatieprogramma voor scholen tot een groene mis in de kerk. Aan elke groep is gedacht. Door op deze manier zoveel mogelijk mensen bij het project te betrekken, voelt iedereen – van bedrijf tot burger- zich gehoord, betrokken en verantwoordelijk voor een betere toekomst.

Bosk is als onderdeel van Arcadia nog tot en met 14 augustus 2022 te bezoeken. Bekijk de website voor het programma.