Kies voor een milieuvriendelijke verpakking

Nieuwsoverzicht

Verpakkingen vormen een groot deel van ons afval: zo’n 20 procent. Elke dag maakt een Nederlander er gemiddeld 7 open. Voor het maken van verpakkingen zijn grondstoffen en energie nodig, dat belast het milieu. Ook het vervoer en recyclen van verpakkingen kost energie. Maar wat is dan een milieuvriendelijke verpakking? Wij delen een aantal voorbeelden van producten van DOEN-partners die zelf niet alleen duurzaam zijn, maar ook in een bijzondere duurzame verpakking zitten.

Seepje: gerecyclede plastic flessen van eigen bodem

Seepje maakt wasmiddelen, allesreinigers, afwasmiddelen, wasverzachters én handzepen van de beste ingrediënten uit de natuur. Voor de verpakking van haar producten won Seepje een Red Dot Award in de categorie Packaging Design. De jury van deze internationale, toonaangevende wedstrijd roemt de uitstraling, creativiteit en kwaliteit van de verpakking. De verpakking die Seepje heeft ontwikkeld, wordt lokaal in Nederland geproduceerd waardoor de CO2-uitstoot wordt verkleind. De flacons zijn compacter ontworpen waardoor ze minder opslagruimte innemen tijdens het transport. En de grondstof die wordt gebruikt voor de nieuwe verpakking is gerecycled HDPE-plastic (97%), oude melkflessen uit de omgeving van Rotterdam. Van dit bruikbare plastic afval wordt een granulaat (korrelvorm) gemaakt voor de verpakking van Seepje. Ook de wikkel, die om de flacon zit, is gemakkelijk te scheiden.

Naïf: verpakkingen van bioplastic

Naïf maakt diervriendelijke en vegan verzorgingsproducten. Niet alleen de producten zijn gemaakt met natuurlijke ingrediënten, ook de verpakkingen. Hun tubes worden gemaakt van bioplastic met als hoofdingrediënt restafval van de suikerrietproductie in Brazilië. Op deze manier gebruik je geen fossiele brandstoffen en wordt er niet extra voor gekapt, want de resten worden verwerkt. Dat bespaart per 200ml tube maar liefst 64 gram plastic! Bioplastic kan ook worden gemaakt van maïs of aardappelen, ook wel ‘biobased’ plastic genoemd. Alle Naïf-tubes worden gemaakt in Wormerveer. Je herkent de bioplastic-tubes aan het bioplastic-rondje en het ‘I’m Green’-logo. Naïf werkt eraan ook de doppen, pompflessen en spraypompen van bioplastic te maken.

Smyle: Herbruikbare bewaarflesjes en composteerbaar karton

In strijd tegen de 1,5 miljard tandpastatubes die elk jaar in de oceanen terecht komen, biedt Smyle een duurzame oplossing voor tanden poetsen. In plaats van tandpasta ontvang je natuurlijke, oplosbare poetstabletten in een herbruikbaar glazen bewaarflesje. Dit flesje gaat mee zolang je met de tabletten blijft poetsen en is, mocht je toch een andere oplossing zoeken, makkelijk te recyclen. Op het moment dat je nieuwe tabletten bestelt ontvang je deze in een duurzame kartonnen verpakking. Het karton is composteerbaar en kan bij hergebruik maar liefst vijf keer gerecycled worden. Dat is veel beter dan de niet recyclebare plastic tandpastatubes. De bezorging is daarnaast ook CO2-neutraal.

Makers van milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal

Twee DOEN-partners die milieuvriendelijke verpakkingsmateriaal maken zijn Vibers en Notpla. Vibers wordt dé nieuwe plantaardige vervanger van plastic en papier genoemd. Het Vibers-papier bevat vezels van het snelgroeiende Olifantsgras, een gewas dat op Nederlandse bodem groeit en wordt verbouwd op braakliggende stukken grond. De productie ligt in Nederland waardoor op transport wordt bespaard. Door Olifantsgras als grondstof te gebruiken voor bijvoorbeeld verpakkingen, spaar je bomen, die veel langer nodig hebben om opnieuw te groeien. En een hectare met Olifantsgras legt vier keer zoveel CO2 vast dan een hectare met bomen.

Het plantaardige verpakkingsmateriaal van de Londense start-up Notpla wordt gemaakt van zeewier dat in het noorden van Frankrijk wordt gekweekt en is daardoor zelfs eetbaar. Het wordt bijvoorbeeld ingezet bij marathons in de vorm van handzame bolletjes met water erin die de hardlopers langs de route krijgen aangereikt om hun dorst te lessen. Hap, slik, weg en weer door! Het lijkt op plastic, maar is al binnen zes weken biologisch afbreekbaar.