Karijn Kakebeeke: ‘Ik wil mensen op een andere manier naar de wereld laten kijken’

Stichting DOEN ondersteunt pioniers die een ondernemende aanpak gebruiken om met oplossingen te komen voor een betere wereld. Lees het verhaal van Karijn Kakebeeke, initiatiefneemster van Point of View, een fototentoonstelling van en over Nederlanders en nieuwkomers.

Ik heb na mijn middelbare school vrijwilligerswerk gedaan in India, bij Moeder Theresa. Dat heeft de basis gelegd voor wat ik wilde gaan doen later: mezelf nuttig maken. Want daar word ik blij van. Ik ben daarna Antropologie gaan studeren, met als specialisatie Ontwikkelingssamenwerking. Tijdens die studie begon ik te twijfelen. Was ontwikkelingshulp nu goed of juist niet? Ik kwam er niet uit en besloot mensen te betrekken op een andere manier. Ze te prikkelen, te laten nadenken en op een andere manier naar dingen te laten kijken. Zodat ze gingen nadenken over wat er allemaal gebeurt in de wereld.

Ik begon te werken bij een documentaire-bedrijf als researcher. Dat klopte heel erg, maar ik wilde liever dingen zelf maken. Zo startte ik uiteindelijk de opleiding fotojournalistiek. Vlak daarna ben ik reportages gaan maken in het buitenland, over sociaal-maatschappelijke onderwerpen. Toen ik weer terugkwam in Amsterdam las ik tot mijn verbazing in de krant dat Nederland vluchtelingen uitnodigde om een nieuw bestaan te komen opbouwen. Ik had al vaker reportages gemaakt over vluchtelingenproblematiek of migratie maar had hier nog nooit van gehoord. Ik vond dat ik er iets mee moest. Ik had aanvankelijk een artikel of lang verhaal in gedachten. Dat zijn uiteindelijk een boek, een rondreizende tentoonstelling en een educatief programma geworden.

Mijn streven is om de diversiteit van mensen meer waar te nemen. Niet alleen met je eigen bril op naar je omgeving kijken, maar proberen in te zien dat anderen misschien wel op een andere manier naar de wereld kijken. Je inlevingsvermogen over een wat bredere horizon proberen te trekken.

Nadat de tentoonstelling Point of View klaar was in het Weeshuismuseum in Culemborg zijn we benaderd door LekArt. Of de tentoonstelling daar in kleinere vorm ook kon hangen, als een soort kunstinstallatie. Dat vonden we super gaaf. Een paar maanden later gingen we kijken. Toen kwam iemand op me af die ik helemaal niet kende en in tranen uitbarstte. Ze was zo ontroerd dat we dit hadden gedaan en gemaakt. Dat heeft me heel diep geraakt. Het feit dat je een buitenstaander zo kunt raken, dat is iets wat je alleen maar hoopt.

We hebben een geslaagde editie achter de rug en beginnen aan het vervolg in twee andere steden. Of het net zo’n succes gaat worden blijft natuurlijk de vraag. Dat heeft met zoveel verschillende factoren te maken. Lukt het ons om hetzelfde enthousiasme te genereren als je het nog een keer doet? We willen het graag. Maar spannend is het wel.

De steun van het BankGiro Loterij Fonds is essentieel geweest. Het is zo’n grote naam, dat maakt dat anderen volgen. Een groot punt van slagen is het feit dat gemeenten nu meebetalen. Blijkbaar hebben we met wat we in Culemborg voor elkaar hebben gekregen kunnen overtuigen dat we daadwerkelijk impact hebben gemaakt. Dat vind ik echt positief.”

Point of View tentoonstelling opent op 1 juni om 17u in het Nationaal Onderwijs Museum in Dordrecht.

Auteur: Indra Heerkens


Stichting DOEN ondersteunt initiatieven van pioniers die met oplossingen komen voor een groene, sociale en creatieve samenleving. DOEN heeft twee keer een subsidie verleent aan ‘Point of View’. Deze tentoonstelling van foto’s met individuele- en gezamenlijke levensverhalen van buren, stadsgenoten en nieuwkomers leveren in regionale musea verwondering op en stimuleert wederzijds begrip.
https://www.jijmaakthetmee.nl/aanvraag/point-view