Jonge fotografen in Mali prikkelen de verbeelding van het publiek

Nieuwsoverzicht

Fotografencollectief Yamarou-photo bouwt in Mali aan een creatief netwerk rond fotografie. Met een breed programma van activiteiten geven zij jongeren - en in het bijzonder jonge vrouwen - een toekomstperspectief in een land dat in crisis verkeert. Met steun van DOEN kan Yamarou-photo de komende jaren van betekenis blijven voor jongeren in Mali.

Hoop in een uitzichtloze situatie

Mali verkeert al jarenlang in een diepe veiligheids-, humanitaire, economische en politieke crisis. Sinds 2018 biedt Yamarou-photo - onder leiding van fotograaf en algemeen directeur Seydou Camara - de jongeren in het land hoop in een uitzichtloze situatie. Het fotografencollectief geeft jonge fotografen de kans hun verhalen te delen en werk te maken dat de verbeelding prikkelt en het publiek uitdaagt om voorbij het bestaande te denken. Dit doen ze met uiteenlopende activiteiten; van een intensieve fotografieopleiding en workshops tot tentoonstellingen.

Radicale verbeelding als basis voor de toekomst.

De komende jaren ligt de focus voor Yamarou-photo op het bouwen aan een solide basis om daarmee betekenisvolle veranderingen te creëren. Stichting DOEN heeft met een nieuwe driejarige financiering haar vertrouwen uitgesproken. Waar DOENs eerdere steun een succesvolle pilot mogelijk maakte, daar kan Yamarou met de nieuwe financiering bouwen aan een fundament van waaruit zij een brede groep mensen in de samenleving kan bereiken. De focus ligt hierbij op:

  • Fotografie letterlijk naar de mensen toebrengen door het organiseren van tentoonstellingen in de publieke ruimte, op scholen, in de vrouwengevangenis, psychiatrische instellingen en weeshuizen;
  • Het delen van haar werkwijze buiten Bamako, zodat meer fotografen de kans krijgen om zich te laten gelden;
  • Het organiseren van meer activiteiten, zoals een reeks debatten en lezingen en het organiseren van een prijs voor aanstormend fotografietalent.

Internationale aandacht

Ook in Europa is het werk van het fotografencollectief steeds vaker te zien. Eerder dit jaar stonden ze met een mobiele fotostudio in Duitsland op de belangrijkste manifestatie op het gebied van eigentijdse, beeldende kunst: Documenta15. Afgelopen september heeft Yamarou meegedaan aan Breda Photo, een festival dat wordt ondersteund vanuit het VriendenLoterij Fonds.