Jessica Verhulsdonck: “Het Goed zag wat ik kon en heeft mij deze kans geboden”

Nieuwsoverzicht

Stichting DOEN ondersteunt initiatieven die een ondernemende aanpak gebruiken om met oplossingen te komen voor een betere wereld. Lees het verhaal van Jessica Verhulsdonck, filiaalleider bij Kringloopbedrijf Het Goed in Nijmegen, waar leerwerktrajecten worden geboden aan mensen die moeilijk toegang hebben tot de reguliere arbeidsmarkt.

Hoe het begon
Jessica is bij Het Goed begonnen in een leerwerktraject. Haar leven liep net iets anders dan een ‘gemiddeld’ leven van een jongvolwassene. Zij kreeg op haar 17e haar eerste kindje en op haar 21ste de tweede. ”Je leven krijgt dan een andere wending, je gaat over andere dingen nadenken en neemt andere beslissingen."
Toen de kinderen groter waren, wilde ze weer meer doen in haar leven. Ze kwam bij de uitkeringsinstantie terecht en die boden een leerwerktraject aan bij Kringloopbedrijf Het Goed in het centrum van Nijmegen. “Ik dacht in eerste instantie dat dit helemaal niets voor mij was. Ik kom nooit op rommelmarkten en heb geen tweedehands spullen!” Ze besloot echter wel op gesprek te gaan. ”Toen kwam ik binnen en dacht ik 'wow'. Het zag er allemaal heel netjes en georganiseerd uit. Het gesprek voelde heel goed. Ik kwam in zo’n warm bad terecht dat ik besloot mijn leerwerktraject daar te starten.”
Na een jaar stopte het traject, maar Jessica werd aangenomen als medewerker bij de informatiebalie en receptie. “Door op deze vacature te solliciteren heb ik echt gekozen voor deze kringloopwinkel en zei tegen de toenmalige filiaalleider: 'Er komt een dag dat ik op jouw stoel zit!'.” Het Goed zag de enorme ambitie van Jessica en ze werd intern opgeleid, 3 maanden later werd ze al gevraagd voor een leidinggevende functie en 12,5 jaar later is zij nu filiaalleider.

De leerwerktrajecten
Met de leerwerktrajecten biedt Het Goed een veilige werkplek aan iedereen. Waar iemand ook vandaan komt, vanuit de reclassering of via UWV, iedereen moet zich veilig voelen en zich kunnen ontwikkelen. Door die veilige werkplek wil eigenlijk ook niemand meer weg. Helaas kan niet iedereen blijven, maar na Jessica zijn nog 4 mensen doorgestroomd naar een vaste baan bij de onderneming. De reden dat Jessica bij dit kringloopbedrijf is gebleven is omdat zij het geweldig vindt om mee te maken welke bijdrage zij leveren aan de ontwikkeling van iemand. “Vanaf de dag dat iemand binnenkomt tot de dag dat hij of zij weer weggaat. Wij bieden een ervaring die meegenomen kan worden de maatschappij in.”

Het Goed in Nijmegen is net verhuisd van het centrum naar een locatie daarbuiten. Deze nieuwe locatie biedt alle werkzaamheden van de kringloopwinkel voor leerwerktrajecten onder een dak aan. Van het sorteren van binnengekomen artikelen tot het afrekenen achter de kassa.

De toekomst
Sinds Jessica bij de sociale onderneming werkt realiseert zij zich wel in wat voor wegwerpmaatschappij wij leven; “Als je na de feestdagen de nog ingepakte cadeautjes binnen ziet komen, is dat wel erg.”
De toekomstplannen zijn gericht op werk, deze nieuwe locatie moet nog beter op de kaart komen, met oog voor mens, milieu en markt. Persoonlijk is Jessica heel blij en tevreden zoals het nu is.” Ik vind het geweldig om op deze twee manieren bij te dragen aan de maatschappij; voor mens en milieu. De kringloopwinkel is echt het middel en de manier om dat te doen.”

Auteur: Hilde Neijssel


Stichting DOEN ondersteunt initiatieven die met oplossingen komen voor een groene, sociale en creatieve samenleving. Vanuit de bijdrage van de VriendenLoterij ondersteunt DOEN de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland waarbij Het Goed is aangesloten. De branchevereniging ondersteunt en stimuleert haar partners zich verder te ontwikkelen zodat zij meer leerwerktrajecten kunnen bieden aan mensen die moeilijk aan werk kunnen komen.