Een lunchroom, restaurant en cateringbedrijf waar ambities en talenten van mensen tot bloei komen. Dat is Turquoise in Parkwijk in Haarlem. Mensen werken er aan hun toekomst door het volgen van lessen Nederlands en trainingen op het gebied van horeca. Jacky van den Bosch, voorzitter van het bestuur, en medewerker en vrijwilliger Marie-José, vertellen meer over deze sociale onderneming.
Hoe het begon; lekker eten voor de hele buurt
In de Haarlemse buurt Parkwijk verzorgen Turkse en Marokkaanse dames buurtlunches en bakken ze Turkse pizza’s en broden. In 2014 huren ze een locatie om daar een avond in de week een maaltijd te maken voor de buurt. Zo groeit Turquoise steeds verder uit tot wat het nu is, een plek waar buurtbewoners - nu voornamelijk vrouwen met een niet-westerse achtergrond - koken, Nederlands leren en zich veilig voelen. En waar mensen met een kleine portemonnee komen eten of afhalen en een praatje maken in het mooie, lichte pand.
Een plek voor iedereen
Als Turquoise net begint in de wijk, komen verschillende groepen mensen niet echt met elkaar in contact. Marie-José: “Door ons initiatief veranderde dat. Dat is een verrijking. We zijn net een familie, betrokken bij elkaar en we proberen elkaar ook te helpen.”
Als blijkt dat mensen met een niet-westerse achtergrond wel willen komen koken bij Turquoise, maar niet snel buiten hun eigen cirkel gaan eten, richten ze zich ook op mensen uit andere buurten in Haarlem. “En nu komen er duurdere huizen in de wijk en dat zorgt weer voor meer jonge gezinnen die dit een mooi initiatief vinden,” vertelt Marie-José.
Betrokken vrijwilligers
Marie-José is vanaf de start betrokken als vrijwilliger. “Toen ik ruimte in mijn agenda kreeg om me in te zetten als vrijwilliger, ben ik buurtlunches mee gaan koken en gastvrouw geworden en zo ben ik meegegroeid met Turquoise,” vertelt ze. Inmiddels is ze zo actief betrokken dat, nu er even geen bedrijfsleider is, zij iedere dag aanwezig is. “Het is gewoon superleuk om te doen,” vindt Marie-José. “Het is hier echt ‘mogen’ werken voor de meeste mensen en dat merk je ook.”
Leerwerkbedrijf
Er zijn meer vrijwilligers bij Turquoise die al langere tijd met veel plezier werken. Maar Turquoise is ook een leerwerkbedrijf met opleidingsplekken. Die vrijwilligers gaan via de gemeente op een gegeven moment richting betaald werk. Marie-José: “Die moet je dan loslaten. Maar hoe moeilijk het afscheid nemen ook is, naderhand komen ze vaak langs om te vertellen hoe gelukkig ze in hun nieuwe werksituatie zijn.”
Thema-avonden en activiteiten
Er worden bij en door Turquoise diverse thema-avonden en activiteiten georganiseerd. Zo koken ze, voordat corona roet in het eten gooit, voor Haarlemmers met een kleine beurs een 3-gangenmenu. Contact met gelijkgestemden krijgen ze er gratis bij. Marie-José: “Mensen die alleen binnenkomen vinden het vaak best eng. Maar op een gegeven moment gaan ze gezellig bij elkaar zitten en met elkaar in gesprek.” Ook maken de vrijwilligers lunches op locatie bij bedrijven, maken ze tijdens de feestdagen luxe schotels tegen een fijne prijs en kan de locatie gehuurd worden voor feesten, trainingen en meer. “We willen echt een anker in de buurt zijn,” geeft Jacky aan.
Afhaalmaaltijden groot succes
Tijdens de eerste lockdown gaat Turquoise even dicht, maar al snel vinden ze een manier om hun vrijwilligers aan het werk te houden: ze knappen samen het interieur op. Vanuit de vrijwilligers zelf komt het idee om afhaalmaaltijden te verzorgen en dat wordt een succes. Marie-José: “We zaten soms op 150 maaltijden per dag die werden afgehaald. Toen we weer opengingen is het een beetje teruggelopen, maar nog steeds worden er zo’n 100 maaltijden per dag afgehaald op twee avonden in de week.”
Jacky is er trots op dat het werk ook tijdens de coronapandemie doorgaat. “Het team heeft zelf aangegeven; ‘wij komen werken, wij willen dat en voelen ons er veilig bij’. Ze blijven komen om door te gaan voor Turquoise.”