iwell: “Als je de juiste talenten mobiliseert, dan kom je echt heel ver!”

Nieuwsoverzicht

DOEN Participaties investeert in pioniers die een ondernemende aanpak gebruiken om met oplossingen te komen voor een betere wereld. Lees het verhaal van Jan Willem de Jong (31), oprichter van iwell. Een initiatief dat de Cube heeft ontworpen, een batterij die de energie van wind en zon opslaat en verdeelt wanneer het nodig is.

Van talentontwikkeling naar energietransitie
“Ik ben altijd bezig gewees
t met maatschappelijke vraagstukken en begonnen met een huiswerkbegeleidingsinitaitief. Ik vond dat extra begeleiding ook toegankelijk moest zijn voor gezinnen met weinig geld. Nadat dit was uitgegroeid tot een goedlopend bedrijf ben ik verder gegaan. Wat dat betreft ben ik echt een bouwer, als het staat, dan wil ik iets nieuws doen."

Jan Willem ging aan de slag voor Jonge Honden, talentontwikkeling voor net afgestudeerden. Opnieuw bouwen, tot de hondenjaren gingen tellen.

“Ik was als dertiger ondertussen te oud voor de Jonge Honden, maar nog een jonge hond voor de wereld daarbuiten. Dus begon ik aan een totaal nieuw vraagstuk: de energietransitie. Ik wilde een oplossing bedenken voor de onvoorspelbaarheid van wind- en zonne-energie. Zodat je energie kunt opslaan tijdens de daluren en gebruiken tijdens de piekmomenten.”

Het antwoord? Een grote batterij. De ondernemer bouwde dit keer aan een team en vond een compagnon uit de ICT en eentje uit de wereld van het elektrisch rijden. Een perfecte mix die met elkaar om tafel ging, plannen uitwerkte en in mei 2016 naar de Kamer van Koophandel trok om een nieuw bedrijf in te schrijven: iwell.

Op zoek naar sociale schaalbaarheid
De onderneming stond op papier. Nu was het zoeken naar de juiste plek om te testen, te bouwen en te groeien.

"We zijn begonnen met sociale woningbouw. Een grote markt waarbinnen je tegelijkertijd een groep mensen bereikt die wel flink meebetalen aan de energietransitie, maar zelf niet direct kunnen verduurzamen. Een startpunt met commerciële mogelijkheden en sociale impact.”

Op dit moment staat de Cube van iwell in meerdere appartementencomplexen in Nederland en is de verwachting dat er aan het einde van dit jaar 50 batterijen geïnstalleerd zijn. De batterij gebruikt opgeslagen energie om de publieke voorzieningen in het gebouw (bv. de lift) op de juiste momenten te voorzien van energie. Elke Cube staat in de openbare ruimte van een complex en heeft een groot displayscherm waar informatie op te vinden is.

“We vonden het belangrijk om de gebruikers bij het project te betrekken. Nu kijken mensen die op de lift staan te wachten niet op hun telefoon, maar lezen ze op het display wat hun batterij heeft opgeleverd, zowel voor het milieu als voor de portemonnee. Hierdoor leeft het en is het veel tastbaarder dan alleen een zonnepaneel op je dak.”

het display van de Cube

Met de feedback van de bewoners verbetert iwell constant de informatie op het display, en daarnaast zorgt de zichtbaarheid van de technologie dat het verhaal van iwell zich als een olievlek verspreidt.

“Mensen vragen of we ook een batterij in hun complex kunnen plaatsen. Ook willen er steeds meer een batterij voor hun eigen huis. Ontzettend leuk om te merken dat er zoveel interesse is”.

Een wet die meegroeit
Als voorloper is het onvermijdelijk dat je soms sneller gaat dan anderen, zo merkt Jan Willem dat de wetgeving niet snel genoeg meegroeit. Met name de salderingsregeling blijft achter. Via deze regeling wordt de stroom die je met zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het net, afgetrokken van je eigen energieverbruik. Een wet die zonnepanelen voor veel mensen toegankelijk heeft gemaakt, maar niet meer helemaal past bij de doelen van deze tijd.

"Ons netwerk kan al die teruggeleverde zonnestroom helemaal niet aan, daarnaast wil je de opgewekte groene energie juist bewaren en niet ongebruikt weer teruggeven. Onze batterij kan uitkomst bieden, maar dan moet de wet dit wel aanmoedigen.”

Onlangs kwam een delegatie van Economische Zaken op bezoek bij iwell om te kijken hoe zij de samenwerking kunnen verbeteren, al is het maar de vraag of dit snel genoeg gaat. Zo is de salderingswet recent verlengd naar 2023, waarna deze stapje voor stapje wordt afgebouwd in 2030.

"Het is belangrijk dat je maatregelen treft, maar het is net zo essentieel om deze te blijven bijstellen. Zo voorkom je dat wat ooit goed werkte, haaks komt te staan op wat je wil bereiken. In Duitsland zie je bijvoorbeeld de positieve resultaten die het opheffen van deze wet oplevert.”

Een bouwer blijft bouwen
Naast systemen voor de complexen richt iwell zich ook op andere gebruikers. Zo zijn er gesprekken met corporaties over batterijen voor individuele woningen, is de Cube sinds kort ook beschikbaar in leasevorm (waarbij de besparingen hoger zijn dan de kosten), en lanceert iwell de Power Cube voor locaties waar het elektrische wagenpark stormachtig groeit. Kortom, Jan Willem is nog niet uitgebouwd.

“Wat ik zo gaaf vind is dat ik merk dat als je met de juiste specialisten echt volledig gefocust voor een idee gaat, je zelfs de meest complexe, technische producten op de markt kunt zetten. Producten waarvan je eerst nog dacht: dat kunnen we helemaal niet! Het vereist ontzettend veel doorzettingsvermogen, maar als je de juiste talenten mobiliseert , dan kom je echt heel ver. Dat is het mooiste wat er is!”



Het hoofddoel van DOEN Participaties is het realiseren van een positieve impact op de maatschappij, door startende duurzame of sociale ondernemers te ondersteunen. DOEN Participaties is de afgelopen 25 jaar uitgegroeid tot de grootste impact investeerder voor duurzame en sociale startups in Nederland. Op dit moment bestaat ons portfolio uit 65 participaties en converteerbare leningen en 12 fondsinvesteringen.