Instock: "Werk samen, blijf niet hangen in de crisis en kom in actie!"

Nieuwsoverzicht

Met gesloten restaurants in Utrecht, Den Haag en Amsterdam, het niet kunnen organiseren van evenementen en masterclasses en een gebrek aan horecagelegenheden die gebruik maken van de online marktplaats met anders verspilde groente en fruit, is het een gekke en moeilijke tijd voor DOEN-partner Instock. Wij vroegen mede-oprichter Freke van Nimwegen hoe zij de knop direct wist om te zetten en, naast producten, blijkbaar ook geen tijd verspild. Binnen no-time was Support Your Locals geboren.

Handen ineen geslagen
“Met Instock staan we voor een grote uitdaging met veel vraagtekens en onzekerheid. We gebruiken de huidige tijd vooral om de Instock restaurants helemaal klaar te maken voor de dag dat we weer open mogen. Systemen verbeteren, terrassen opknappen en natuurlijk nieuwe gerechten bedenken. Maar momenteel ben ik samen met mijn compagnons Selma en Bart vooral druk met Support Your Locals, een idee dat ontzettend snel van de grond is gekomen. We wisten natuurlijk al voordat de overheid besloot alles te sluiten dat we snel met iets moesten komen. In onze restaurants, waar we het veel moeten hebben van groepen, stroomden de annuleringen binnen. We speelden al met het idee om iets te bedenken waarmee we de producten toch bij de mensen thuis krijgen en werden toen gebeld door Samuel Levi, van Brandt & Levi. Hij zat op hetzelfde spoor en al snel hebben we de taken verdeeld en zijn we samen gaan werken aan een box met producten van verschillende ondernemers die het moeilijk hebben; Instock, Brandt & Levie, MAMA, Lindenhoff en MOMA.”

Van nul naar honderd in een paar seconden
“Vanuit Instock hebben we onze grote loods in West beschikbaar gesteld om alle boxen samen te stellen. Normaal verzamelen we hier alle van de afvalberg geredde groente en fruit. Ook hebben we binnen 48 uur de webshop opgezet. Al vanaf de eerste minuut kwamen hier bestellingen binnen en sindsdien is de teller blijven lopen. Hadden we na een paar dagen al 800 orders, daar hebben we nu 7.000 boxen geleverd! Je hebt natuurlijk niet eens de tijd om na te denken over verwachtingen, maar het is ontzettend fijn dat het zo is opgepakt. We doen net als we eerder met Instock deden weer iets dat we nooit eerder hebben gedaan en dit kan alleen als iedereen snel schakelt. Zo is de restaurantmanager Utrecht nu Hoofd Operations Support Your Locals, en onze Community Trainee nu verantwoordelijk voor de klantenservice. Je begint gewoon en leert elke dag iets nieuws! “

De missie blijft overleven
“Met het oog op de toekomst wachten we net als iedereen weer de volgende persconferentie af. Natuurlijk liggen er verschillende scenario’s en ga je tot je beter weet uit van het meest gunstige scenario. Dit betekent dat we nu ‘gewoon’ alles voorbereiden om snel weer de deuren weer te openen. Al houden we natuurlijk ook rekening met een plan B of C. Wat de uitkomst ook is, ik raad alle ondernemers die het moeilijk hebben echt aan om de samenwerking te zoeken. Ook al is het iemand met een heel ander product of zijn jullie normaal gesproken concurrenten. Het is zoveel praktischer en geeft tegelijkertijd zoveel energie om dagelijks contact te hebben met mensen die in hetzelfde schuitje zitten. Werk samen, blijf niet hangen in de crisis en kom in actie!


Instock zet zich in tegen voedselverspilling met haar eigen Instock restaurants in Amsterdam, Utrecht en Den Haag en door het opzetten van een inspirerende fysieke en (online) marktplaats waar producenten, leveranciers, horeca, retailers en consumenten elkaar kunnen vinden en gezamenlijk voorkomen dat groenten en fruit worden weggegooid. Stichting DOEN steunt Instock vanuit het programma Duurzaam Voedselsysteem