Instock lanceert nieuw wapen tegen voedselverspilling

Zoals wij eerder dit jaar al aankondigden is het thema ‘klimaat en voedsel’ een van onze belangrijkste speerpunten. Want willen we klimaatverandering tegenaan, dan zullen we de manier waarop we ons voedsel produceren en consumeren drastisch moeten veranderen. Binnen dit thema is voedselverspilling een onmisbare schakel. Daarom zijn we trots op het nieuwe initiatief van onze partner Instock: een online marktplaats voor anders weggegooid eten.

Harde cijfers
In Nederland verspillen we jaarlijks een kwart van al het geproduceerde voedsel, dit komt neer op zo’n 1,8 tot 2,5 miljoen ton in de gehele voedselketen. Miljoenen tonnen aan voedsel dat is geproduceerd, vervoerd en opgeslagen, om uiteindelijk in de prullenbak te belanden. Zonde en ontzettend slecht voor het milieu. Wat dit probleem nog schrijnender maakt is dat veel van het verspilde voedsel van goede kwaliteit is, enkel weggegooid omdat er teveel is ingekocht of omdat het stuk groente of fruit er iets anders uitziet dan wij gewend zijn.

Markt tegen voedselverspilling
Na eerst 1,5 jaar getest te hebben is de online marktplaats nu een feit. Producten die de reguliere handel niet meer wil gebruiken, kunnen via de Instock markt door de horeca worden ingekocht. Overschotten en imperfecte producten vinden elkaar niet langer op groeiende afvalbergen, maar komen samen in heerlijke gerechten die op het menu staan bij jou in de buurt. Per maand verwacht Instock op deze manier 50.000 kilo eten te redden.

Probeer of proef het zelf
Benieuwd of de nieuwe B2B voedselmarkt iets voor jouw onderneming is? Kijk dan op InstockMarket.nl. En wil je eten redden door simpelweg te genieten van gerechten gemaakt van anders weggegooide producten, reserveer dan eens een tafeltje bij een van de restaurants van Instock.


Vanuit onze groene, sociale en creatieve programma’s zijn we in het bijzonder op zoek naar vernieuwende initiatieven die inzetten op de eiwittransitie: op naar een duurzame en gezonde (50/50) balans tussen de plantaardige en dierlijke eiwitten op ons bord. Het thema Klimaat & Voedsel leent zich goed voor samenwerkingen tussen partners die actief zijn binnen verschillende werkterreinen. Groene, sociale en creatieve partners die de handen ineen slaan voor een gezamenlijk doel, dat willen we in 2019 nog meer zien. Lees hier meer over onze programma's.