In Kenia werkt Regen-360 met de lokale gemeenschap aan een nieuw voedselsysteem

Nieuwsoverzicht

Stichting DOEN steunt Regen-360 bij het werken aan een nieuw voedselsysteem door het herstellen van het bodemecosysteem in Kenia, samen met lokale gemeenschappen. De organisatie helpt lokale boeren landbouw te bedrijven op een manier die de natuur beschermt en herstelt. Ze vervangen kunstmest en pesticiden door de juiste bacteriën en schimmels. Deze bacteriën en schimmels verbeteren de groei van de gewassen en helpen de bodem herstellen. Door lokale gemeenschappen te ondersteunen bij het gebruik hiervan draagt Regen-360 bij de transitie naar een regeneratief landbouwsysteem.

De manier waarop we op dit moment ons voedsel produceren is niet langer houdbaar. Het is slecht voor het klimaat, put onze aarde uit en wat we produceren wordt niet eerlijk verdeeld. Regeneratieve landbouw - een productiemethode waarbij natuurlijke hulpbronnen worden versterkt in plaats van uitgeput- is een belangrijk onderdeel van het voedselsysteem van de toekomst.

Gezonde bodem is de basis

Centraal in de aanpak van Regen-360 is het ondersteunen van kleinschalige boeren en hen te helpen de bodem op hun akkergronden te herstellen. Een gezonde bodem absorbeert regen beter en gaat met de juiste samenstelling van gewassen erosie tegen. Belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering. Na wetenschappelijk onderzoek heeft Regen-360 in de vorm van bio-compost een natuurlijk antwoord gevonden op chemische pesticiden en kunstmest die de ecologische balans verstoren en de bodem vervuilen.

Een plan voor boer en natuur

Met de bio-compost als basis maakt Regen-360 met elke boer een plan op maat. Ze kijken wat er eerder in het gebied heeft gegroeid, voeren bodemanalyses uit en maken een plan waarmee hij regeneratieve landbouw kan bedrijven. Belangrijk onderdeel van dit plan is dat de boer zelf leert bio-compost van bacteriën en schimmels te maken, zodat hij geen pesticiden en kunstmest hoeft te kopen. Door gebruik te maken van de compost maakt de boer meer winst, draagt hij bij aan natuurherstel en teelt hij groenten en fruit die - vrij van chemicaliën- gezonder en smaakvoller zijn.

De eerste hubs worden gebouwd

Het komende jaar is Regen-360 van plan drie hubs op te zetten. Hier plaatsen ze grote composthopen waar omliggende boerenbedrijven gebruik van mogen maken. De steun van DOEN gaat naar een hub voor een Keniaanse fruitteler. Deze teler werkt met kleinschalige boeren in de buurt van Nairobi. Vanuit de hubs zal worden gemeten wat de daadwerkelijke effecten zijn van de manier van composteren en wat het effect is van de schimmels en bacteriën op de gezondheid van planten, het gebruik van water en samenstelling van de bodem. De opgedane kennis zal worden gedeeld en helpen de werkwijze te verbeteren en de impact te vergroten.

Voor meer informatie, ga naar www.regen-360.com