De bonte mensheid op de dansvloer
Dansen gaat over beweging, uitwisseling en emotie. Je lichaam is daarbij je instrument en dat draagt iedereen bij zich. We kunnen allemaal dansen. Dat is de overtuiging van Introdans, het Nederlandse dansgezelschap dat behalve repertoirestukken van internationaal beroemde choreografen ook dansvoorstellingen maakt waar inclusiviteit en diversiteit centraal staan. Door voorstellingen te presenteren met professionele balletdansers en gastdansers uit andere werelden – zoals senioren of jongeren met een verstandelijke of fysieke uitdaging – ontstaan bijzondere ontmoetingen en verhalen. Samen maken ze danskunst om van te genieten én om mensen erbij te laten horen, te verbinden en mee te laten doen.
Meer diversiteit op het podium
Bij professionele dansers denk je aan perfect ‘gebeeldhouwde’ lichamen. Lenige en sterke lijven met ‘een mooie lijn’ die na jarenlange toegewijde training misschien een plek in de danswereld bemachtigen. En zelfs dan is het een loopbaan met een onverbiddelijke houdbaarheidsdatum. Deze opvatting strookt niet met de ervaring van Introdans. Uit hun inclusieve voorstellingen waarin dansers uit verschillende werelden samen op het podium staan, blijkt keer op keer hoe mooi het is als verschillende rolmodellen het podium delen. Maar om de danswereld blijvend diverser en inclusiever te maken is er nog een lange weg te gaan. Met ‘Het Grote Verbindingsplan’ onderzoekt Introdans hoe ze dansvoorstellingen voor en met iedereen ‘het nieuwe regulier’ kunnen maken.
Een nachtclub vol ontmoetingen
Een van de projecten uit Het Grote Verbindingsplan is Hub- Club’23. Adriaan Luteijn, choreograaf en Artistiek Initiator Interactie & Inclusie bij Introdans, neemt het initiatief voor deze ‘nachtclub vol ontmoetingen’ waarin een enorme diversiteit aan dansers samenkomt.
Tien choreografen uit binnen- en buitenland maken elk een eigen dansact voor HubClub‘23. Op het podium staan vier professionele, klassiek-modern geschoolde Introdansers samen met tien gastdansers, onder wie hiphoppers, ouderen, een queer performer en mensen met een verstandelijke of lichamelijke uitdaging. Doordat het publiek rond de dansvloer zit, komen de dansers letterlijk en figuurlijk dichtbij. Na afloop van de voorstelling praten de dansers en het publiek geregeld na over de voorstelling, in de foyer. Hierdoor krijgt de voorstelling voor zowel het publiek als de dansers nog meer betekenis. De nachtclub is in het voorjaar van 2023 17 keer te zien in 7 verschillende steden en trekt ruim 2.500 bezoekers. De Volkskrant schrijft een lovende recensie over de voorstelling en geeft 4 van de 5 sterren.