Impactcase Introdans

Nieuwsoverzicht

De bonte mensheid op de dansvloer

Dansen gaat over beweging, uitwisseling en emotie. Je lichaam is daarbij je instrument en dat draagt iedereen bij zich. We kunnen allemaal dansen. Dat is de overtuiging van Introdans, het Nederlandse dansgezelschap dat behalve repertoirestukken van internationaal beroemde choreografen ook dansvoorstellingen maakt waar inclusiviteit en diversiteit centraal staan. Door voorstellingen te presenteren met professionele balletdansers en gastdansers uit andere werelden – zoals senioren of jongeren met een verstandelijke of fysieke uitdaging – ontstaan bijzondere ontmoetingen en verhalen. Samen maken ze danskunst om van te genieten én om mensen erbij te laten horen, te verbinden en mee te laten doen.

Meer diversiteit op het podium

Bij professionele dansers denk je aan perfect ‘gebeeldhouwde’ lichamen. Lenige en sterke lijven met ‘een mooie lijn’ die na jarenlange toegewijde training misschien een plek in de danswereld bemachtigen. En zelfs dan is het een loopbaan met een onverbiddelijke houdbaarheidsdatum. Deze opvatting strookt niet met de ervaring van Introdans. Uit hun inclusieve voorstellingen waarin dansers uit verschillende werelden samen op het podium staan, blijkt keer op keer hoe mooi het is als verschillende rolmodellen het podium delen. Maar om de danswereld blijvend diverser en inclusiever te maken is er nog een lange weg te gaan. Met ‘Het Grote Verbindingsplan’ onderzoekt Introdans hoe ze dansvoorstellingen voor en met iedereen ‘het nieuwe regulier’ kunnen maken.

Een nachtclub vol ontmoetingen

Een van de projecten uit Het Grote Verbindingsplan is Hub- Club’23. Adriaan Luteijn, choreograaf en Artistiek Initiator Interactie & Inclusie bij Introdans, neemt het initiatief voor deze ‘nachtclub vol ontmoetingen’ waarin een enorme diversiteit aan dansers samenkomt.

Tien choreografen uit binnen- en buitenland maken elk een eigen dansact voor HubClub‘23. Op het podium staan vier professionele, klassiek-modern geschoolde Introdansers samen met tien gastdansers, onder wie hiphoppers, ouderen, een queer performer en mensen met een verstandelijke of lichamelijke uitdaging. Doordat het publiek rond de dansvloer zit, komen de dansers letterlijk en figuurlijk dichtbij. Na afloop van de voorstelling praten de dansers en het publiek geregeld na over de voorstelling, in de foyer. Hierdoor krijgt de voorstelling voor zowel het publiek als de dansers nog meer betekenis. De nachtclub is in het voorjaar van 2023 17 keer te zien in 7 verschillende steden en trekt ruim 2.500 bezoekers. De Volkskrant schrijft een lovende recensie over de voorstelling en geeft 4 van de 5 sterren.

“Als maker en als mens word ik heel blij als het me lukt om dansers en publiek een nieuwe verbinding te laten ervaren. Het is geweldig om te zien hoe danswerelden opent, mensen verbindt en hun een andere, vaak onbekende, manier van communiceren aanreikt.”

Adriaan Luteijn, choreograaf en Artistiek Initiator Interactie & Inclusie bij Introdans

Fotocredits: Hans Gerritsen

Niet alleen pasjes uitvoeren

‘Verbinding’ en ‘de menselijke variëteit’ zijn de sleutelwoorden in het werk van Luteijn. Hij bloeit op door de wrijving en botsingen die plaatsvinden in het werken met dansers uit gescheiden werelden. Die wrijving levert energie op, zowel voor de dansers als de toeschouwers. Elke ontmoeting zit vol vooroordelen, volgens Luteijn. In de repetities beginnen de dansers daarom altijd met een gesprek: Wat valt je op aan de ander, wat vind je mooi aan elkaar, zijn er dingen waar we rekening mee moeten houden? Door alles te benoemen ontstaat er een veilig startpunt voor iedereen. En de vaste Introdansers worden socialer, interactiever en voelen de uitdaging.

De evolutie van het publiek

Naast een grotere diversiteit aan dansers en verhalen wil Luteijn ook nieuwe publieksgroepen aantrekken. Soms gaat dat als vanzelf, wanneer door een samenwerking met een hiphopgezelschap plots een halve mbo-school in de zaal zit. Maar vaak moet een nieuwe groep mensen de weg naar de theaters nog vinden en nieuwsgierig gemaakt worden met bijvoorbeeld korte filmfragmenten van het maakproces en de voorstelling.

Ook het trouwe Introdans-publiek maakt een evolutie door. Luteijn vertelt over zijn ervaring in Hengelo, waar hij tijdens een voorstelling achter twee mensen zit en een deel van hun gesprek opvangt: ‘Ik ben benieuwd wat je ervan vindt.’ En even later: ‘Dit is niet een normale voorstelling van Introdans hoor.’ Waarop de ander antwoordt: ‘Ik vind het eigenlijk wel heel mooi.’ Aan het einde staan ze allebei uitzinnig te klappen.

Fotocredits: David Stegenga

“Ik heb kortere armen en benen, waardoor mensen vaak al onder de indruk zijn als ik een slok van mijn drinken neem. Maar dat is voor mijzelf geen uitdaging. Toen Adriaan mij vroeg of ik mee wilde dansen in een professionele voorstelling, daagde hij me uit om het avontuur aan te gaan. Ik ben vol vertrouwen in het diepe gesprongen en dat was een van mijn beste keuzes ooit. Door uit mijn comfortzone te stappen, heb ik de liefde voor sport, dans en mijn eigen lichaam teruggevonden.”

Eva Eikhout, BNNVARA-presentatrice en gastdanser bij Introdans

“Adriaan zet de dansers gelijk heel sterk neer. Vervolgens blaast hij de verwachtingen van het publiek helemaal omver. Door de ontmoetingen tussen de dansers, het publiek dat zo dichtbij zit en de persoonlijke verhalen die gedeeld worden, toont Introdans met HubClub’23 een wereld waarin iedereen vol aanwezig is en diversiteit uitbundig gevierd wordt. Introdans is hiermee een prachtig voorbeeld van een voorloper die beperking neerzet als kracht.”

Yu-Lan van Alphen, programmamanager bij het VriendenLoterij Fonds

Foto's van de voorstelling HubClub '23

Fotocredits: Hans Gerritsen

Het VriendenLoterij Fonds, onderdeel van Stichting DOEN, steunt Introdans dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij.