Dansend een brug slaan
Batalo East is hét platform voor jonge dansers in Oeganda. Door jonge dansers te koppelen aan lokale gemeenschappen creëert het dansplatform een dialoog tussen verschillende leefwerelden, tussen traditionele en eigentijdse culturen en tussen jong en oud. Maatschappelijke thema’s zijn het uitgangspunt voor de activiteiten die ze organiseren, waarmee ze moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken voor een breed publiek. Batalo East draagt zo bij aan de zoektocht van jonge dansers naar het vormen van hun identiteit in een snel veranderende samenleving.
Een veranderende samenleving
Oeganda is een land van grote tegenstellingen en een enorme diversiteit aan culturen. Elke regio heeft zijn eigen tradities en gebruiken. Het verschil tussen het leven in de hoofdstad Kampala en dat in de rurale gebieden is groot en neemt steeds verder toe. Door de groeiende urbanisatie en vergaande mondialisering komen lokale tradities onder druk te staan. Jongeren zijn vooral geïnteresseerd in ‘urban’ dans- en muziekstijlen van buitenaf. En jongeren die niet in de stad wonen, worden vaak geconfronteerd met kunstvormen, rolmodellen en ideeën die nauwelijks aansluiten bij hun eigen realiteit.
Dans als uitingsvorm
Bij gebrek aan veilige plekken voor jongeren om hun creativiteit te delen en te uiten, ontstaat begin van deze eeuw een levendige ‘underground breakdance scene’ in Kampala. Veel jongeren zijn zoekende naar manieren om hun identiteit vorm te geven en te uiten. Batalo East wordt in 2012, midden in deze creatieve bubbel opgericht. Het platform brengt de traditionele Afrikaanse dans en het culturele belang ervan bij jongeren onder de aandacht en biedt een veilige plek waar mensen kunnen samenwerken, ervaringen uitwisselen en hun dansvaardigheden kunnen verbeteren.
Samen creëren
Batalo East beperkt zich niet tot jongeren in Kampala. Met zijn Kuhamahama-programma, een intensief trainingsprogramma van ‘nomadic dance movement’, reist het platform door verschillende regio’s van het land. Hiervoor werkt het samen met lokale organisaties zoals scholen, overheden en gemeenschappen. Waar Batalo East neerstrijkt brengt het jonge dansers, muzikanten, instrumentenmakers, dorpsbewoners, docenten en dorpshoofden samen om verhalen uit te wisselen over wat er speelt in de regio en daarna samen een dansvoorstelling te maken.
Iedereen in beweging
Uitwisseling en samenwerking zijn de kernwoorden van Batalo East. Naast workshops en voorstellingen organiseren ze lezingen met vooraanstaande figuren uit de kunst- en cultuurindustrie. Ook gaan ze internationale samenwerkingen aan. Bijvoorbeeld met Don Sen Folo uit Mali, waar DOEN ze mee in contact brengt. Het jaarlijkse Batalo Dance Festival trekt vele bezoekers en van de Batalo Dansacademie studeren elk jaar ongeveer veertig leerlingen af. Of ze nu met de koning van een lokale gemeenschap praten of kinderen uit vluchtelingenkampen aan het lachen maken, ze krijgen iedereen in beweging.