Het is de Week tegen Eenzaamheid: kom erbij!

Nieuwsoverzicht

In de anderhalf jaar van het Corona virus heeft iedereen zich op momenten eenzaam gekend. We voelden ons soms opgesloten en alleen tijdens de lockdowns en misten familie, vrienden en collega’s. Maar wat voor de meesten van ons een tijdelijk ongemak was, is voor anderen de dagelijkse realiteit. Tijdens de Week van de Eenzaamheid, een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, staan we stil bij mensen die zich eenzaam voelen en proberen we het onderwerp bespreekbaar te maken, want: hoe eerder eenzaamheid wordt (h)erkend, hoe meer je kunt doen voor iemand.

Door heel het land zetten mensen zich vanaf 30 september t/m 7 oktober in om eenzaamheid te bestrijden. Met soms simpele gebaren, weten zij anderen het gevoel te geven erbij te horen en zich minder eenzaam te voelen. Ook verschillende DOEN-partners hebben oog voor de medemens en hart voor buurtgenoten. Wij lichten een aantal mooie initiatieven uit.

  • Oma’s Soep
    Meer dan de helft van alle Nederlanders boven de 75 zegt zich eenzaam te voelen. Deze groep van meer dan 700.000 mensen (in 2030 meer dan 1 miljoen!) voelt zich fysiek vaak nog prima, maar wordt simpelweg ongelukkig van een wereld die steeds kleiner wordt. Oma’s Soep brengt eenzame ouderen daarom in heel het land in contact met jonge, enthousiaste vrijwilligers. Samen maken en verkopen zij heerlijke soep volgens oma’s of opa’s recept.
  • Stichting Thuisgekookt
    Speciaal voor deze week en in navolging van Burendag, organiseert Stichting Thuisgekookt de ‘Kook Voor Je Buur 10-daagse’. De organisatie koppelt mensen die graag voor anderen koken aan buurtgenoten die hier om wat voor reden dan ook niet aan toekomen. Onder het genot van een warme maaltijd kunnen buren elkaar ontmoeten en beter leren kennen.
  • Stichting In Samenwerking Met
    Onder het motto ‘Houdt ouderen binnen de maatschappij’ zorgt deze stichting dat mensen op leeftijd blijven meedoen, of nog belangrijker: blijven meetellen. Want vaak verliezen ouderen de aansluiting met onze maatschappij, terwijl zij er - net als ieder ander - dolgraag onderdeel van blijven. Via ‘Club Goud’ onderzoekt de stichting welke vormen van vrijwilligerswerk voor hen geschikt zijn. Ze adviseren ook bedrijven en trainen zorgprofessionals zodat zij ouderen niet uit het oog verliezen en weer laten meedoen.

Een klein gebaar maakt een groot verschil
Op de website van de Week tegen Eenzaamheid vind je naast een overzicht van alle initiatieven, ook een mooi overzicht van wat je zelf kunt doen tegen eenzaamheid. Van hoe je het kunt herkennen tot het vinden van een sociaal initiatief dat vrijwilligers kan gebruiken.

En moet je nu aan iemand denken die wel een klein gebaar kan gebruiken? Stuur hem of haar dan een mooie bos bloemen van The Flower Family, een ‘Ik laat je weten dat ik aan je denk’-pakket van de Koeckebackers of een warme kop met liefde van het Theezaakje. Allen sociale ondernemers die zorgen dat mensen weer meedoen!

Het programma Eén tegen 50 maakte dit item over Stichting Thuisgekookt.