16 december 2016
nieuws

Je kent het wel: een idyllisch sneeuwlandschap, verlicht door gekleurde lampjes in volle, donkergroene kerstbomen of een schitterende Kanjertruck; het decor van de vliegende arrenslee getrokken door dampende rendieren. De familie gezellig bij elkaar rond een gevulde tafel, oma aan het hoofd. Helaas blijkt niet alleen de kerstman een fantasie: de laatste witte kerst in Nederland is alweer zes jaar geleden. Een van de tekenen dat de klimaatverandering onherroepelijk is gevorderd. En lang niet iedereen heeft een liefdevolle familie om zich heen om Kerst mee te vieren.

We leven in een tijd die zich kenmerkt door enorme veranderingen: sociaal, ecologisch, klimatologisch en economisch. Dit moment vraagt daarom om nieuwe structurele oplossingen om een groene en rechtvaardige wereld dichterbij te brengen en daar kunnen we ook zelf een steentje aan bijdragen.

Stichting DOEN heeft vast negen groene en sociale kersttips voor je.

1. Een witte kerst vraagt om een duurzame inrichting! Wat dacht je van een prachtig kleed van Label Breed, gemaakt uit stofresten van Vlisco die anders zouden worden weggegooid.

2. Buiten miezert het waterkoud, dus zet je Speedcomfort aan en doe de fabrieksinstelling van je verwarming naar beneden! Dankzij de handige ventilator die met magneten aan je radiator vastzit wordt warme lucht zo je kamer in geblazen, waardoor het water in je cv-ketel van 85 naar 60 graden kan worden gezet.

3. Aan tafel! Lekker genieten van een honderd procent vegetarisch kerstdiner. Want zo’n 18% van de wereldwijde broeikasgassen komt voort uit de veeteelt. Met vooraf een soepje van Kromkommer en als toetje natuurlijk een fairtrade en biologische Chocolatemakers chocoladefondue.

4. Wil je toch niet helemaal vega gaan, neem dan als amuse de ganzenrillette van Cococonserven, gemaakt van afgeschoten ganzen rond Schiphol.

5. Geen zin om te koken? Trakteer je familie dan op een diner in het GEEF Café, een “pay as you can” restaurant. Dit betekent dat er bij GEEF Café lekkere, gezonde maaltijden geserveerd zonder dat er prijzen op het menu staan. Jij bepaalt zelf wat je betaalt en als je iets meer hebt te geven dan kun je een lekkere kerstmaaltijd betalen voor iemand die het minder heeft.

6. Onder de kerstboom liggen natuurlijk leuke pakjes voor je geliefden. Bijvoorbeeld een heerlijk bierpakket van sociale ondernemingen als brouwerij De Prael, de Vechtdal Brouwerij of Stadsbrouwerij Wittenburg.

7. Uiteraard trek je speciaal voor kerst je mooiste kleding aan. Voor de dames een prachtige fairtrade en ecologisch gefabriceerde design jurk van Studio JUX . De heren laten een speciaal pak maken via Refugee Company.

8. Tijd om naar bed te gaan. Kruip lekker onder het fairtrade én biologisch geproduceerde beddengoed van Yumeko. Om uitgerust weer op te staan in een heerlijke Yumeko badjas.

9. De dag na kerst was je natuurlijk alle eetvlekken uit je kleding en tafelkleed met het lavendelzoet ruikende fairtrade en ecologische wasmiddel van Seepje!

Vrolijk kerstfeest allemaal!