Gijs: “Wij brouwen bier om mensen een betere toekomst te geven”

Nieuwsoverzicht

Bier gebrouwen door een bonte mix aan ‘Rabauwers’; mensen voor wie het leven niet alleen een avontuur maar ook een uitdaging is. Rabauw start als sociale bierbrouwerij in een monumentaal pand in Gemert en biedt werkplekken aan mensen waar de reguliere arbeidsmarkt geen raad mee weet, door middel van dagbestedings- leerwerk en re-integratieplekken. Met de bijdrage van het VriendenLoterij Fonds breidt Rabauw in oktober 2021 uit naar een tweede locatie in Eindhoven om meer werkplekken te creëren. Wij gingen in gesprek met initiatiefnemer Gijs Verhagen.

Van passie naar sociale onderneming(en)
Samen met twee compagnons start Gijs in 2019 Rabauw in een monumentaal pand in Gemert. Het concept van een bierbrouwerij met dagbestedings- leerwerk en re-integratieplekken komt niet zomaar uit de lucht vallen. Gijs: “Bierbrouwen is een hobby, dus daar is de passie ontstaan.” Bovendien is Gijs al ondernemer en heeft hij samen met medeoprichter Rik Feijen een horecazaak. Daarvoor werkt hij een tijd voor een groot biermerk. De andere medeoprichter, Ad Penninx, heeft een achtergrond in de zorg en het onderwijs. Zo ontstaat het idee om ambachtelijk bier te brouwen en daarmee mensen een kans op de arbeidsmarkt en een betere toekomst te geven.

Uitbreiding en écht maatwerk
Het drietal breidt in 2021 uit met een tweede locatie in Eindhoven. Gijs: “Op een gegeven moment was er zoveel vraag naar onze bieren dat wij konden uitbreiden en daarmee meer mensen helpen.” Aan de nieuwe locatie voegen ze een proeflokaal toe. Hier kun je terecht voor lunch, diner of borrelhap en natuurlijk bier. “Als werknemers op onze locatie in Eindhoven starten kunnen ze beginnen in de brouwerij en dan doorstromen naar het proeflokaal om daar een volwaardige koksopleiding te volgen.” Er wordt per persoon gekeken wat er nodig is in het leerwerktraject. “Het is echt maatwerk. De tijd die iemand nodig heeft krijgt hij ook. In de praktijk komt dit neer op een traject van een half tot twee jaar.

De oprichters van Rabauw in de bierbrouwerij.

Medewerkers die opbloeien en groeien
Die persoonlijke aanpak heeft effect. Zo vertelt Gijs over Teun die binnenkwam met een flinke burn-out: “In het begin kon Teun hooguit twee dagdelen per week werken. Hij is doorgegroeid naar een betaalde baan en vaste kracht bij Rabauw.”

Ook is Gijs trots op Pierre, een jongen met autisme: “Toen hij net startte zat hij in een moeilijke periode, waardoor hij hooguit één ochtend kon werken. Maar hij heeft zijn passie gevonden in bier. Hij is een biersommeliersopleiding gaan volgen en heeft het eerste diploma in zijn leven behaald. Dat was een mooie mijlpaal voor hem. Hij verzorgt voor ons nu alle rondleidingen en proeverijen en helpt mij met het keuren van ons bier.”

De weg vinden in een oerwoud aan wet- en regelgeving
In het begin is het uitvogelen hoe alle wet- en regelgeving in elkaar steekt. “Bij het starten van Rabauw kregen wij te maken met een stukje bureaucratie en regelgeving op het gebied van arbeid in Nederland. Er zijn heel veel verschillende regels en wetten, die dragen uiteindelijk niet bij om iemand te kunnen helpen. Dat maakt het soms ingewikkelder. Als iemand uitvalt in het arbeidsproces zijn hier telkens andere regels aan verbonden. Uitval kan heel veel verschillende redenen hebben. Dat kan een beperking zijn, maar voor elke beperking is weer een andere wet of andere regel.”

Initiatiefnemer Gijs Verhagen in de bierbrouwerij.

Steun die de sociale onderneming verder helpt
Het VriendenLoterij Fonds steunt Rabauw vanuit het programma ‘Sociaal Ondernemen en Inclusie’. Gijs: “Als startende ondernemer, zeker als het om een sociale onderneming gaat, is het lastig om financiering rond te krijgen bij een bank. Het VriendenLoterij Fonds heeft ons daar goed bij geholpen en daarnaast hun netwerk aangeboden. Toen we bezig waren om op te schalen konden zij heel snel schakelen en precies bieden wat we nodig hebben.”

‘Maak een concreet plan en start gewoon’
Volgens Gijs moet je gewoon beginnen als je een mooi plan hebt: “Je ziet misschien allemaal beren op de weg, waardoor je denkt dat het beter is om iets niet te doen. Maar door gewoon te doen kom je het verst. Maak een concreet plan op een A4 en start gewoon.” Gijs en zijn compagnons zitten nog vol plannen. Gijs: “De soort locatie die we nu hebben geopend willen we op meerdere plekken gaan starten in een franchisemodel. Om zo nog meer mensen te kunnen helpen."

Het ambachtelijke bier van Rabauw.