Bier gebrouwen door een bonte mix aan ‘Rabauwers’; mensen voor wie het leven niet alleen een avontuur maar ook een uitdaging is. Rabauw start als sociale bierbrouwerij in een monumentaal pand in Gemert en biedt werkplekken aan mensen waar de reguliere arbeidsmarkt geen raad mee weet, door middel van dagbestedings- leerwerk en re-integratieplekken. Met de bijdrage van het VriendenLoterij Fonds breidt Rabauw in oktober 2021 uit naar een tweede locatie in Eindhoven om meer werkplekken te creëren. Wij gingen in gesprek met initiatiefnemer Gijs Verhagen.
Van passie naar sociale onderneming(en)
Samen met twee compagnons start Gijs in 2019 Rabauw in een monumentaal pand in Gemert. Het concept van een bierbrouwerij met dagbestedings- leerwerk en re-integratieplekken komt niet zomaar uit de lucht vallen. Gijs: “Bierbrouwen is een hobby, dus daar is de passie ontstaan.” Bovendien is Gijs al ondernemer en heeft hij samen met medeoprichter Rik Feijen een horecazaak. Daarvoor werkt hij een tijd voor een groot biermerk. De andere medeoprichter, Ad Penninx, heeft een achtergrond in de zorg en het onderwijs. Zo ontstaat het idee om ambachtelijk bier te brouwen en daarmee mensen een kans op de arbeidsmarkt en een betere toekomst te geven.
Uitbreiding en écht maatwerk
Het drietal breidt in 2021 uit met een tweede locatie in Eindhoven. Gijs: “Op een gegeven moment was er zoveel vraag naar onze bieren dat wij konden uitbreiden en daarmee meer mensen helpen.” Aan de nieuwe locatie voegen ze een proeflokaal toe. Hier kun je terecht voor lunch, diner of borrelhap en natuurlijk bier. “Als werknemers op onze locatie in Eindhoven starten kunnen ze beginnen in de brouwerij en dan doorstromen naar het proeflokaal om daar een volwaardige koksopleiding te volgen.” Er wordt per persoon gekeken wat er nodig is in het leerwerktraject. “Het is echt maatwerk. De tijd die iemand nodig heeft krijgt hij ook. In de praktijk komt dit neer op een traject van een half tot twee jaar.