Fashion Revolution Week staat stil bij noodzaak verandering

Nieuwsoverzicht

Het is Fashion Revolution Week! Een week waarin we stilstaan bij de het instorten van het Rana Plaza in Bangladesh in 2013. Hierbij kwamen 1132 texitelmedewerkers om het leven. Fabrieken als deze staan symbool voor de oude kledingindustrie. Vanwege de schrijnende werkomstandigheden. Maar ook groeit het bewustzijn over hoe vervuilend de textielsector is. Gelukkig laten steeds meer ondernemers zien dat het anders moet en kan. Juist deze week willen we een aantal van deze voorlopers in de schijnwerpers zetten.

1] Circulaire voorlopers in P+ Magazine
In P+ magazine verschijnen de komende tijd verhalen van Nederlandse ondernemers die laten zien wat er al mogelijk is op het gebied van circulair textiel. Deze verhalen zijn onderdeel van de samenwerking tussen DOEN en P+.

  • Lees bijvoorbeeld over de eerste gebreide bh’s van Soft Revolt. Gebreid met een speciaal garen en met 3D-breitechnieken. De maaksters van Soft Revolt boeken hierdoor een besparing van 90 procent aan CO2-uitstoot ten opzichte van de traditionele lingerie-industrie.
  • Onze partner Reblend maakt textielbergen kleiner maakt door garen her te gebruiken. Van gebruikte stoffen maakt zij een blend van nieuwe garen.
  • LENA is een kledingleenbibliotheek waar je kleding van goede kwaliteit kunt lenen. De collectie bestaat uit tweedehands kleding, duurzame merken, donaties en samples van verschillende merken.
  • Hacked by_ is een duurzaam kledingmerk dat van overgebleven kleding en stoffen bijzondere kleding maakt. Hiermee worden de rollen omgedraaid: ze gebruiken overgeproduceerde kleding als basis voor originele ontwerpen.
  • Loop.a life helpt modebedrijven die willen verduurzamen hun productieketen circulair te maken door het recycling proces volledig uit handen te nemen. Ook heeft Loop.a life een eigen merk met een collectie van 100% gerecycled textiel, afkomstig uit de Nederlandse kleding afvalberg.

[tekst gaat verder onder foto]

2] The Swapshop opent nieuwe vestiging in Amsterdam
Kleding die nog in goede conditie is, maar je zelf niet meer draagt kun je inleveren bij The Swapshop. Je krijgt er - tegen een kleine bijdrage aan servicekosten - swaps voor terug waarmee je andermans ingeleverde items kunt kopen. Zo krijgt jouw kleding krijgt een nieuw leven én kun je tegelijkertijd duurzaam en goedkoop je garderobe blijven vernieuwen. Swappen kon al in twee winkels in Rotterdam, online en vanaf zaterdag 24 april ook in Amsterdam.

[tekst gaat verder onder foto]

3] Sofie Rockland en Francisco van Benthum maken unieke bedrijfskleding
De website fashionunited.nl komt in een drieluik over bedrijfskleding terecht bij twee circulaire DOEN-partners. Sofie Rockland, oprichtster van BY Rockland, en ontwerper Francisco van Benthum (bekend van Hacked_by), die er unieke bedrijfskleding ontwerpt. Samen maken zij zogeheten duurzame corporate fashion.

4] Duurzame en sociale onderneming Makers Unite
Professionele kansen voor nieuwkomers creëren door samenwerking en duurzame textielproductie. Dat is het doel van Makers Unite. Met een talent ontwikkelprogramma helpen ze statushouders met een creatieve achtergrond hun plek te vinden in de Nederlandse creatieve sector. Zij worden onderdeel van de community en waar mogelijk gekoppeld aan (creatieve) bedrijven. Hoe deze sociale onderneming zo succesvol is geworden en wat hun toekomstplannen zijn vertelt Thami Schweichler, een van de initiatiefnemers van Makers Unite.