15 september 2017
nieuws

Tijdens de spannende finale van de Postcode Lottery Green Challenge kwam EarthEnable uit Rwanda als grote winnaar uit bus. Deze bijzondere start-up won een half miljoen euro voor haar duurzame initiatief. EartEnable heeft een oplossing voor cement dat het leven van de allerarmsten kan verbeteren en zorgt voor een sterke CO2 reductie.

Hoofd jurylid Leila Janah: ‘’De wijze waarop Gayatri met haar start-up EarthEnable twee grote issues in een keer weet te tackelen is erg indrukwekkend. Met haar innovatie verbetert zij de gezondheid van de allerarmsten én zorgt zij voor een enorme reductie van CO2 uitstoot.’’

De allerarmsten in Rwanda leven vaak op vieze zand vloeren waar zij ziek van worden. Cementvloeren zijn een alternatief om ziektes tegen te gaan, echter zijn deze duur en vervuilend. EarthEnable heeft vloeren ontwikkeld die gemaakt zijn van lokale, natuurlijke materialen die worden afgedicht met plantaardige olie. Daarnaast zijn de vloeren wel 75% goedkoper dan cement en ligt de CO2-uitstoot 90% lager!

De tweede prijs van 200.000 euro was voor de Deense start-up Pond. Pond heeft een methode ontwikkeld om uit landbouwafval biohars te halen. Door de biohars met natuurlijke vezels, zoals vlas of hennep, te mixen, ontstaan volledig biologisch afbreekbare producten. De biohars biedt zo een volwaardig en duurzaam alternatief voor de bestaande kunststoftoepassingen, zoals luiers, meubels, windmolenwieken en knopen voor op kleding.

Ook de andere finalisten gingen niet met lege handen naar huis, zij ontvingen allemaal 100.000 euro.

Fotocredits: Roy Beusker Fotografie.