Vandaag is Earth Overshoot Day, de dag waarop er wereldwijd meer grondstoffen verbruikt zijn dan de aarde in één jaar kan produceren. Deze dag laat zien hoe snel de ecologische voetafdruk van de wereldbevolking groeit en bewijst dat we onze natuur overvragen en daardoor uitputten, waarmee we het fundament aantasten waarop onze samenleving en welvaart is gebaseerd.
De dag wordt jaarlijks wereldwijd en per land berekend door het Global Footprint Network. Door de jaren heen valt Earth Overshoot Day steeds vroeger in het jaar. Bijvoorbeeld: in 1986 viel Earth Overshoot Day op 5 november maar dit jaar was dat in Nederland al op 12 april 2024.
Natuurherstel is alleen mogelijk als we zorgvuldiger met grondstoffen en water omgaan en ons best doen om C02 vast te houden in bossen en oceanen. DOEN ondersteunt voorlopers die werken aan een regeneratieve economie; gericht op een efficiënter en circulair gebruik van grondstoffen en het herstellen van natuurlijke systemen. We delen vandaag, op Earth Overshoot Day, drie inspirerende initiatieven met je:
Herenboeren
De snelgroeiende burgerbeweging Herenboeren toont aan dat de productie van ons dagelijks voedsel duurzamer kan. Een Herenboerderij is een natuurgedreven boerderij die o.a. groenten, fruit en eieren levert. De boerderij is eigendom van een coöperatie van 250 huishoudens die het land onderhouden en de oogst verdelen. Er zijn al 22 Herenboerderijen in Nederland die samen ruim 9.000 monden voeden.
Feedback to the Future
Met het aanplanten van voedselbossen in Oost-Afrika draagt Feedback to the Future bij aan een gezonde wereld en betere leefomstandigheden voor de lokale bevolking. Met bossen vol tropische bomen en struiken als mango, macademia en papaya gaat dit initiatief met steun van DOEN uitputting van de aarde, uitdroging, voedseltekort en afname van biodiversiteit tegen.
Wilder Land
Door het planten van lokale, inheemse (on)kruiden waar bijen, vlinders en vogels op afkomen, werkt Wilder Land aan biodiversiteit van het Nederlandse landschap. Wilder Land helpt boeren om de kwaliteit van hun weilanden en akkers te verbeteren. Van de oogst maakt Wilder Land producten als thee, bier, siroop en ontbijtgranen.
Lenteland
Samen met boeren en burgers start Lenteland natuurinclusieve boerderijen. Op de door de stichting gekochte stukken grond gaan ondernemende boeren samen met omwonenden aan de slag met regeneratieve landbouw, waarbij de natuur wordt hersteld in plaats van uitgeput. De boerderijen worden eigendom van de buurt en omwonenden worden betrokken bij de activiteiten en opbrengsten.
Stichting DOEN steunt deze partners dankzij de deelnemers van de Postcode Loterij.