Doorbreek het hokjesdenken tijdens Pride Week én daarna

Nieuwsoverzicht

Het is Pride Week. Met het thema ‘My Gender, My Pride’ staat dit jaar genderidentiteit centraal tijdens Pride Amsterdam. De strijd die de afgelopen jaren is gevoerd, stond vooral in het teken van ‘mogen houden van wie we willen’. Dit jaar wordt de focus verbreed naar het ‘mogen zijn hoe we ons voelen’ en het recht om te mogen afwijken van de norm en de sekse die we bij geboorte hebben gekregen. In uiteenlopende activiteiten komt dit thema tijdens de Pride Week uitgebreid aan bod. Ook verschillende partners van het VriendenLoterij Fonds belichten dit belangrijke onderwerp. Graag stellen wij ze aan je voor:

 • Fok me hokje – Studio 52nd
  Als het gaat om genderidentiteit of seksuele oriëntatie, dan zijn we als maatschappij vaak geneigd om dit in hokjes te willen plaatsen. Iemand is man of vrouw, homo of hetero, terwijl dit in de praktijk niet zo zwart wit is, het is fluïde. In de voorstelling ‘Fok me hokje’ van Studio 52nd vertellen jongeren via door hen zelfgeschreven teksten wat de invloed van dit hokjesdenken op hun leven is. De teksten worden door drie jonge acteurs omgezet in een energieke en openhartige voorstelling.

  Wanneer:
  14.00 – 18.00, zondag 7 augustus, DeLaMar West in Amsterdam
 • BOYS WON’T BE BOYS - Zou jij het zijn
  De voorstelling BOYS WON’T BE BOYS past helemaal bij het thema van Pride Amsterdam, maar is ook de rest van het jaar op verschillende plekken in het land te zien. Centraal staan de dagelijkse verwachtingen die komen bij het hokje waarin je bent geplaatst. In een wervende collage van mensen die zingen, dansen, dichten, grappen, musiceren worden vooroordelen over mannelijkheid en andere hokjes doorbroken.

  Wanneer:
  Op zo. 21 augustus Lowlands Festival, 28 september in Nijmegen en later op meer locaties. Er zijn nieuwe versies in de maak, houd het programma in de gaten.
 • X Y WE – Marleen Hendrickx
  In Nederland leven zo’n 190.000 interseksepersonen, dit zijn mensen die zijn geboren met een lichaam dat niet voldoet aan de normatieve definitie van man of vrouw. In de voorstelling X Y WE staat theatermaker Marleen Hendrickx op het podium met zes mensen, in de leeftijd van 18 tot 80 jaar, die hun verhaal als interseksepersoon met ons delen. Een bijzondere inkijk in hun leven die een bijdrage levert aan de emancipatie van deze groep.

  Wanneer:
  Het hele jaar worden voorstellingen uitgevoerd in ziekenhuizen en andere medische centra. In september en oktober ook te zien in theaters in Oss en Enschede.
 • Het Toverbaltheater
  Met steun van DOEN heeft het Toverbaltheater de afgelopen jaren meerdere bijzondere voorstellingen neergezet. Het Toverbaltheater is een theater, horecavoorziening (voorproefje) en kledingverhuurbedrijf waar mensen met een verstandelijke, fysieke of meervoudige beperking werken. Tijdens de Pride Week Amsterdam varen zij dit weekend mee tijdens de wereldberoemde botenparade. Zo zorgen zij letterlijk en figuurlijk dat mensen met een beperking niet buiten de boot vallen.

  Wanneer:
  Zaterdag 6 augustus - vaarroute: Oosterdok – Nieuwe Herengracht – Amstel – Prinsengracht – Westerdok