DOEN steunt New Order of Fashion: internationaal platform voor innovatief en veelbelovend modetalent

Nieuwsoverzicht

Het internationale platform New Order of Fashion (NOoF) helpt vooruitstrevend modetalent in de transitie naar een circulaire mode-industrie door hen een platform te bieden en hen in contact te brengen met koplopers in de textielbranche. NOoF legt een link tussen nieuw talent, onderzoek, innovatie en de markt. De creativiteit, visies en dromen van de meest vooruitstrevende modetalenten van de beste internationale modeopleidingen worden via het platform gedeeld met een breed publiek.

Jitske Harms, programmamanager Groen: “De kledingindustrie heeft een enorme ecologische 'footprint'. Om de gestelde circulaire textieldoelen te behalen moeten ontwerp-technologieën radicaal verbeteren. De belangrijkste uitdagingen zijn het gebrek aan financiële middelen, kennisuitwisseling, coördinatie van innovatieve activiteiten en het bouwen van nieuwe toeleveringsketens. Dit zijn precies de uitdagingen waar New Order of Fashion op inspeelt.”

De belangrijkste activiteiten van New Order of Fashion:

  • In hun LAB in Eindhoven kan jong mode-ontwerptalent vrij exploreren met duurzame materialen en gebruikmaken van de nieuwste machines. Ook worden hier tentoonstellingen georganiseerd waarmee het werk van jong talent een podium krijgt, onder andere tijdens de jaarlijkse Dutch Design Week. NOoF verzorgt vanuit haar LAB interactieve circulaire designworkshops voor mode- en textielvakopleidingen van alle niveaus. Het LAB maakt tot slot de link tussen duurzaam design en het bedrijfsleven mogelijk door samenwerkingen met jong ontwerptalent en regelmatige interactieve circulaire designworkshops op maat voor bedrijven uit de textiel- en designindustrie te organiseren.

    NOoF toont van 22 t/m 30 oktober in haar eigen LAB in het hart van de Dutch Design Week een expositie van ’s werelds meest talentvolle modeontwerpers met spannende onderzoeksresultaten. En dit jaar kunnen bezoekers in het tijdelijke atelier ‘The Green Wash Shop’ een aantal tweedehands items selecteren waarvan een team van topontwerpers een exclusieve ‘showpiece’ op maat maakt.
  • Jaarlijks selecteert NOoF een internationale lichting modetalenten die ze aan haar community toevoegt. Zo ontstaat een waardevol netwerk van voorlopers dat elkaar inspireert, krachten verenigt en duurzame en spannende mode-oplossingen toont aan het publiek. NOoF’s tentoonstellingsontwerpen zijn bovendien modulair en herbruikbaar en kunnen daardoor herhaaldelijk en op verschillende locaties worden ingezet.
  • Als ‘matchmaker’ verbindt NOoF aanstormend ontwerptalent met invloedrijke en innovatieve koplopers in de textielbranche om samen de transitie naar een circulaire industrie aan te jagen. Naast samenwerkingen in de vorm van corporate Fellowships - zoals onlangs met zeildoekfabrikant Dimension-Ployant - initieert NOoF ook eigen artistieke en materiaalonderzoeken in haar LAB.