DOEN-partners zijn 'loud & proud'!

Nieuwsoverzicht

Zaterdag 25 juli start Pride Amsterdam – ‘The Corona Edition’, hét festival om te vieren dat je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. Een mooi moment om een aantal nationale en internationale partners van Stichting DOEN en het BankGiro Loterij Fonds uit te lichten die zich inzetten voor de LGBTQ+ community. Laat je inspireren…

1. Het Compagnietheater
Het Compagnietheater (CT) is een Amsterdams huis voor theater, dans, film, muziek, expo’s, talks en feest. Ze identificeren zich nadrukkelijk als queer en betrekken zowel de queer-gemeenschap die zich rondom genderidentiteit en seksuele geaardheid manifesteert, als een doelgroep die zich identificeert met de fluïditeit die de term ‘queer’ met zich meebrengt. Tijdens de Pride-week zijn er verschillende voorstellingen te zien over het onderwerp. Het programma vind je hier.
Gesteund door het BankGiro Loterij Fonds

2. En toen schiep God Mounir
In 2019 veroverde Mounir de theaterwereld met zijn eigen solovoorstelling ‘En toen schiep God Mounir’. Hij speelde in meer dan 30 theaters met zijn avondvullende voorstelling. In een hedendaags scheppingsverhaal, waarin tal van identiteiten zoals kleur, afkomst en religie worden afgepeld, gaat Mounir op zoek naar de geboorte van een nieuwe Adam: niet man of vrouw, maar mens. Vanuit een Egyptisch koffiehuis neemt hij het publiek mee op een reis door de wereld en zijn eigen leven. Bekijk de voorstelling hier terug.
Gesteund door het BankGiro Loterij Fonds

3. Weg met Eddy Belleguele
Deze theatrale en muzikale bewerking van de succesroman van Édouard Louis door Toneelschuur Producties en Eline Arbo, maakt bespreekbaar hoe het is om ‘anders’ te zijn. Eddy probeert zich ‘normaal’ te voelen, maar na vele pogingen besluit hij zijn familie te verlaten en ergens anders opnieuw te beginnen. De voorstelling werd door het NRC Handelsblad en de Volkskrant uitgeroepen tot beste voorstelling van het seizoen en is geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2020. Kaartjes voor de voorstellingen in september koop je hier.
Gesteund door het BankGiro Loterij Fonds


4. FOK ME HOKJE

De voorstellingen van Studio 52nd zijn een startpunt voor gesprekken over maatschappelijk gevoelige onderwerpen vanuit het perspectief van jongeren. In de interactieve voorstelling FOK ME HOKJE (13+) leer je meer over gender en seksuele voorkeur in het dierenrijk en wat wij hiervan kunnen leren. Begin 2021 start de tournee. Lees hier meer over deze voorstelling.
Gesteund door het BankGiro Loterij Fonds

5. Van J. naar Jessica
In deze voorstelling van Theater Babel Rotterdam vertelt actrice en transgender Jessica open en bloot haar verhaal. Ze laat niets onbesproken, toont zich kwetsbaar en gaat geen taboe uit de weg. Met haar verhaal hoopt ze anderen te inspireren om ook zichzelf te durven zijn, ongeacht wie je wilt zijn. De voorstelling is helaas niet meer te bezoeken, maar op de website staat een mooi interview met Jessica.
Gesteund door het BankGiro Loterij Fonds

6. #MYOWNDGENDER
Op Voordekunst, het platform voor crowdfunding in de creatieve sector, staat het project #MYOWNGENDER van fotografe Sevilay Maria. Een project waarbij ze onderzoekt wat ons geslacht voor ons betekent? Een vraag die lang niet zo simpel is als deze lijkt en tal van uiteenlopende antwoorden oplevert die juist in deze tijd zo interessant zijn om te onderzoeken. Inmiddels heeft zijn voldoende geld opgehaald om een reizende kunstinstallatie te maken met indrukwekkende foto’s, audio, video en geschreven woord die al die aspecten van gender laat zien. Lees hier meer over dit project.
Gesteund door het BankGiro Loterij Fonds

7. AfroQueer podcast
None on Record uit Kenia organiseert een trainingsprogramma in podcasting voor Oost-Afrikaanse deelnemers uit zowel de LGBTQ-gemeenschap als daarbuiten. Ze krijgen daarmee tools in handen om zelfstandig producties te maken, meer verhalen van eigen bodem te vertellen en alternatieve stemmen te laten klinken binnen het mainstream media-aanbod. Gezien de huidige politieke ontwikkelingen en de schrijnende situatie van de LGBTQ-gemeenschap in Oost-Afrika is het bieden van dergelijke tegengeluiden van enorm groot belang. Beluister de podcasts hier.
Gesteund door Stichting DOEN vanuit het programma Cultuur en Media Internationaal