Door de coronacrisis zijn de uitdagingen voor voorlopers die werken aan een groene, sociale en creatieve toekomst groter geworden. Terwijl het lijkt alsof de wereld zich volledig focust op de huidige crisis, werken zij aan de wereld die daarna weer verder moet. Ze gebruiken hun creativiteit om belangrijke vraagstukken op de agenda te zetten, de economie te verduurzamen en om een maatschappij te vormen waarin iedereen meedoet. Via podcasts, webshows en webinars gebruiken verschillende partners hun vindingrijkheid om hun werk te delen en te laten zien dat er een wereld is na de pandemie. Wij zetten een paar mooie voorbeelden voor je op een rijtje:
1| Wekelijkse ‘Circular Economy Show’ van Ellen MacArthur Foundation
- Gesteund vanuit het programma Duurzaam Voedselsysteem
- Engelstalig
Via live uitzendingen en webinars behandelt de Ellen MacArthur Foundation de belangrijkste thema’s van deze tijd. De ingrediënten voor een nieuwe voedselsysteem, de noodzaak van een circulaire economie en het opbouwen van een gezonde economie na een wereldwijde pandemie. Alle afleveringen zijn hier te vinden.
2| RAW Podcast fantaseert over een wereld na de crisis
- Gesteund vanuit het programma Cultuur en Media Internationaal
- Engels- & Franstalig
Normaal gesproken leidt het Senegalese Raw Material Company kunstenaars op via hun RAW Academy. Met een onafhankelijk programma leren zij hoe ze met hun werk lokale en internationale vraagstukken op de kaart kunnen zetten. Nu de crisis het programma heeft stilgelegd stopt de organisatie de creativiteit in een podcast. Een serie gesprekken met hun netwerk. In de eerste aflevering wordt de wereld na de crisis gevisualiseerd. Benieuwd? De afleveringen verschijnen hier online.
3| Interview directeur DOEN Participaties en oprichter Fairphone
- Fairphone is partner van DOEN Participaties
- Nederlandstalig
In de podcast van New Business Radio een gesprek met onze directeur DOEN Participaties Idriss Nor en Eva Gouwes van Fairphone. Hierin bespreken ze o.a. de impact van DOEN Participaties, hoe de huidige crisis de noodzaak benadrukt van een transitie naar een nieuwe, groene economie, en gaan ze in op het succes van Fairphone. Het hele gesprek is hier te beluisteren.
4| Afroqueer podcast van None on Record
- Gesteund vanuit het programma Cultuur en Media Internationaal
- Engelstalig
None on Record uit Kenia organiseert een trainingsprogramma in podcasting voor Oost-Afrikaanse deelnemers uit zowel uit LGBTQI gemeenschap als daarbuiten. Zij krijgen daarmee de tools in handen om zelfstandig producties te maken, meer verhalen van eigen bodem te vertellen en alternatieve stemmen te laten klinken binnen het mainstream media aanbod. Gezien de huidige politieke ontwikkelingen en de schrijnende situatie van de LGBTQI gemeenschap in Oost-Afrika, is het bieden van dergelijke tegengeluiden van enorm groot belang. Zo bespreken ze in een van de afleveringen hoe het risico bestaat dat de overheid de crisis gebruikt om hun rechten in te perken.
5 | 32^ East met Kla Art Labs en podcast
- Gesteund vanuit het programma Cultuur en Media Internationaal
- Engelstalig
32 degrees East uit Oeganda is partner van het Arts Collaboratory netwerk. 32 degrees East biedt tegenwicht voor het steeds verder afnemen van vrije expressie in het land. Het is de drijvende kracht achter de professionalisering van beeldend kunstenaars in Oeganda. Ook stimuleren zij de ontwikkeling van een sociale kunstpraktijk en het betrekken van nieuw publiek bij kunst. Als onderdeel van een programma voor de verdieping van de sociale kunstpraktijk van kunstenaars (The KLA ART Labs), hebben ze een podcast gelanceerd waarin de deelnemers met uiteenlopende expertise aan het woord komen.