5 juni 2018
nieuws

In een circulaire economie is afval goud waard. Wat voorheen waardeloos leek blijkt nu steeds vaker de basis voor nieuwe grondstoffen. Wij werken samen met voorlopers die vanuit deze gedachte ketens en delen van ketens veranderen en verduurzamen. Voorlopers als PeelPioneers. De schillenboer van de 21e eeuw die wel raad weet met de 250 miljoen kilo aan citrusschillen die jaarlijks verbrand en verspild worden.

De citrusschil doet het niet goed op de composthoop en gaat daarom vaak linea recta de verbrandingsoven in. Zonde, zo ontdekte PeelPioneers. De schil zit namelijk vol met waardevolle grondstoffen die in de verbrandingsoven voorgoed verloren gaan. De schillenboeren van de toekomst hebben een manier gevonden om een deel van deze grondstoffen uit de schillen te halen en te gebruiken als bestandsdelen voor bijvoorbeeld reinigingsmiddelen en veevoer. Daarnaast verwachten zij op termijn ook andere waardevolle onderdelen uit de schil te kunnen hergebruiken.

Reden voor ons om samen met BOM Brabant Ventures en ABN AMRO een bedrag van 1 miljoen euro te investeren in de visie van PeelPioneers. Met dit bedrag kunnen zij de productiecapaciteit uitbreiden, meer schillen verwerken en dus steeds meer grondstoffen hergebruiken. Om je een idee te geven: Dankzij de investering verwacht PeelPioneers straks dagelijks 25.000 tot 50.000kg schillen te kunnen omzetten in nieuwe bestandsdelen. Als je dan weet dat 1000kg aan schillen gelijk staat aan een besparing van 220kg CO2, dan is duidelijk hoeveel winst hier te behalen valt.

Sytze van Stempvoort, één van de oprichters van PeelPioneers: “We zijn ontzettend trots op het vertrouwen dat we van onze investeerders en van Renewi hebben gekregen. Nu kunnen we citrusschillen gaan gebruiken voor wat ze zijn: waardevolle grondstoffen waarmee we nieuwe producten kunnen maken.”

Laat de schillenrevolutie beginnen!