Dilstories leidt Oegandese jongeren op tot succesvolle filmmakers

Nieuwsoverzicht

Als je een verhaal hebt, vertel het dan vanuit je hart. Dat is het motto van mediaproductiemaatschappij Dilstories. Want met het vertellen van je eigen verhaal kun je levens veranderen. Je maakt onderwerpen bespreekbaar en prikkelt de verbeelding van je publiek. Dilstories, een initiatief van Dilman Dila, leidt Oegandese jongeren op in het maken van films. Zodat ze hun verhaal kunnen delen met een breed publiek.

Hoge kwaliteit, weinig middelen

Dilman wil van jongs af aan filmschrijver worden, maar woont in een klein dorp ver van de stad, waardoor hij geen toegang heeft tot kunstprogramma’s. Als hij eind twintig is verhuist hij naar de stad en krijgt hij de kans om een kunstopleiding te volgen. Al snel komt hij erachter dat de opleidingen gericht zijn op traditionele filmtechnieken. Deze technieken zijn duur, zeer gespecialiseerd en daardoor grotendeels ongeschikt voor de Oegandese samenleving. Dilman begint te experimenteren met andere technologieën en produceert al snel films van hoge kwaliteit met weinig middelen, bijvoorbeeld met een mobiele telefoon. Deze kennis wil hij graag doorgeven aan anderen en richt daarom de Dilstories Film School op, als een non-profit initiatief dat onder Dilstories valt.

Een carrière opbouwen

In een tweejarige praktijkopleiding leert Dilstories jongeren kwalitatief goede films maken met weinig middelen en biedt ze betaalde stagemogelijkheden. In het hele land zet de organisatie zelfvoorzienende filmorganisaties op die elkaar in netwerkverband kunnen helpen. Mede dankzij de steun van Stichting DOEN wordt er binnenkort een nieuw element aan de opleiding toegevoegd. De talentvolle en gevorderde filmmakers ontwikkelen gezamenlijk een tv-serie en pitchen een pilotaflevering bij lokale tv-stations. Daarna produceren ze de serie als stage-opdracht, zodat ze praktijkervaring opdoen.

Impact maken met verhalen

Dilstories geeft deelnemers de kans om hun eigen verhalen te vertellen en hiermee een eigen inkomen te verdienen. Tegelijkertijd krijgt het publiek verhalen te zien waar ze zich in kan herkennen. Ze prikkelen de verbeelding en maken belangrijke thema’s bespreekbaar. Mwaka Samuel Baptist, een leerling bij Dilstories, vindt het erg belangrijk om impact te maken met zijn verhalen: “Ik wil de vaardigheden die ik heb geleerd gebruiken om de goede kanten van onze cultuur te documenteren, zodat het de samenleving positief kan beïnvloeden.”

Meer dan een hobby

In Oeganda zijn dit soort initiatieven belangrijk, omdat de vrijheid van meningsuiting erg onder druk staat. Daarnaast wordt de filmsector in de plattelandsgebieden als een hobby beschouwd en niet als een volledige baan. Dilstories legt daarom de nadruk op het praktische karakter van de opleiding en focust ook op hoe een deelnemer een baan of een eigen bedrijf kan krijgen. Lubangakene Gard Willis, een oud-leerling bij Dilstories, heeft nu zijn eigen productiebedrijf. Lubangakene: “Mijn leven nam een volledige 180 graden draai en ik ben nu op het juiste pad naar een carrière in de film.

Dilstories