11 augustus 2016
nieuws

In Noord-Holland zijn momenteel meer dan 4.000 mensen afhankelijk van voedselpakketten van de Voedselbank. Maar deze pakketten bevatten niet altijd verse groente en fruit. Terwijl die juist zo voedzaam en belangrijk zijn.
Vriendentuinen brengen hierin verandering. Op zorgboerderijen werken mensen met een fysieke, verstandelijke of psychische beperking op hun Vriendentuin. De verse producten die zij kweken en leveren aan de Voedselbanken, vormen de broodnodige gezonde variatie in de voedselpakketten. Denk hierbij aan bietjes, appels, andijvie, kool en sinds een tijdje ook eieren.

Naast het produceren van verse producten, is ook het sociale aspect van de Vriendentuinen van groot belang. Want de mensen die er werken komen op deze manier weer in contact met de maatschappij en met buurtgenoten en doen zinvol werk en ervaring op.

De Vriendentuinen draaien nu zo’n twee jaar en in die tijd zijn er veel goede dingen gebeurd. Zo hebben de tuinen inmiddels ook kippenhokken en leveren zij wekelijks eieren voor zo’n 900 voedselpakketten. Verder komt er naast het voedsel van de Vriendentuinen zelf ook veel verse groente en fruit van Vriendenploegen, ondersteunende bedrijven in de regio die dit voor de pakketten leveren. Zo krijgen op dit moment bijna 3.000 klanten van de Voedselbank wekelijks 2 kilo verse groente en fruit in hun pakket, en eieren. En meer dan 50 mensen die lang niet aan het werk zijn geweest hebben op de Vriendentuinen een (werk)plek gevonden.

De Vriendentuinen zijn opgezet door Stichting Landzijde samen met Stichting DOEN en de Voedselbanken regio Noord-Holland. Het project is financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage uit de Extra Trekking van de VriendenLoterij. Met steun van DOEN wordt dit project nu landelijk door heel Nederland uitgevoerd, zo zijn er momenteel ook Vriendentuinen in de Achterhoek en in Limburg. In andere provincies zullen dit jaar naar verwachting nog zo’n circa 30 Vriendentuinen starten.
Meer informatie is ook te vinden via:
www.vriendentuinenachterhoek.nl

www.landzijde.nl

www.voedselbankennederland.nl