“De mens moet krimpen”, aldus Arne Hendriks in P+ Magazine

Nieuwsoverzicht

De verhalen van onze voorlopers mogen wat ons betreft zoveel mogelijk verteld en gedeeld worden. Een mooie plek om dit te doen is P+ magazine. Een platform dat een podium biedt aan ondernemers die zich inzetten voor een betere wereld voor mens en natuur. Met daarbij ook aandacht voor voorlopers die zich inzetten voor een voedselsysteem waarin me minder verspillen, meer plantaardig eten en het klimaat ontlasten.

Van spek naar bonen
Een transitie bestaat uit verschillende ingrediënten: informatie over de voordelen van de overstap van oud naar nieuw, voorlopers die laten zien dat het ook anders kan en natuurlijk moet het alternatief toegankelijk zijn voor iedereen. De overgang naar een plantaardig voedselsysteem, ook wel de ‘eiwittransitie’ genoemd, is hierin geen uitzondering.

Om te laten zien hoe vanuit verschillende invalshoeken aan deze transitie wordt gewerkt, hebben we een reeks artikelen uit P+ magazine op een rij gezet. Met voorlopers aan het woord die elk op een unieke manier werken aan een gezamenlijk doel.

 • P+ Special: ‘Verlokken met Vega’
  Onderzoeker Charlotte Linnebank van Questionmark bezocht drie grote
  supermarkten in Amsterdam-Noord en stelt: “Niemand eet zo goedkoop als
  vegetariërs die kiezen voor een menu met sojabonen, linzen of kievitsbonen die ze
  moeten laten weken”

 • P+ Special: ‘De mens moet krimpen’
  Kleinere mensen zijn gezonder en leven langer. Daarom zou de mens in lengte moeten gaan krimpen. Nu is het steeds langer worden in vele culturen een onbewust of bewust ideaal. Met dit pittige toekomstbeeld voert kunstenaar Arne Hendriks op de Wageningen University gesprekken met wetenschappers die zich richten op de transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten.

 • P+ Special: ‘Van Spek naar bonen’
  In opdracht van Stichting DOEN bracht Heilbron van NewForesight dit jaar een kritische analyse uit: ‘Van spek naar bonen’. Een van de belangrijkste conclusies was dat er bij organisaties behoefte was aan een duidelijke overkoepelende doelstelling, een gezamenlijke stip aan de horizon.

 • P+ Artikel: ‘1 kilometer bedrijvenpark om op te eten’
  Een kilometer aan hekwerk in een bedrijvenpark waar bonenstaken
  omhoog klimmen, tomatentrossen rood kleuren en zonnebloemen het steriele grijs opvrolijken. In Hessenpoort in Zwolle realiseert ‘Straatboer’ Christiaan Kuipers dit jaar een unieke eetbare tuin.


In 2019 en 2020 focussen we ons op het speerpunt 'Klimaat en Voedsel'. Vanuit dit speerpunt steunen we groene, sociale en creatieve 'voedselvoorlopers' die de transitie naar een nieuw voedselsysteem, goed voor mens en planeet, mogelijk maken. Bekijk hier ons portfolio.