Culinair muziektheater over boer en grond effectief middel tegen polarisatie

Amsterdam, 11 mei 2023 - Op 13 mei gaat het tweede seizoen van de podcast ‘Wij zijn kunstenaar’ van start. De eerste aflevering gaat over GRONDPROEVEN, een muzikale voorstelling over boer en grond op een akkerbouwbedrijf in Noord-Holland. Podcastmaker Dide Vonk spreekt met regisseur en chef-kok Titia Bouwmeester en enkele deelnemende boeren, waaronder knolselderijboer Ted Vaalburg. Hij vertelt in de podcast dat GRONDPROEVEN een goed middel tegen de polarisering is tussen de boeren en andere burgers; “We groeien uit elkaar. En de kunst is: hoe komen we weer tot elkaar?”

In de podcast ‘Wij zijn kunstenaar’ onderzoekt podcastmaker Dide Vonk óf en hoe kunst kan zorgen voor een verandering. Kan een theatervoorstelling of een tentoonstelling mensen van gedachten doen veranderen over complexe onderwerpen als koloniaal verleden, landbouw of diversiteit? Vanaf 13 mei komt er twee weken een nieuwe aflevering online. Dide Vonk: “De podcast zit vol met boeiende interviews met creatieve makers die de wereld kritisch bevragen. Uit de aflevering over GRONDPROEVEN blijkt duidelijk dat een kunstvorm zoals theater mensen uit verschillende werelden kan samenbrengen.” Alle initiatieven in de podcast ‘Wij zijn Kunstenaar’ worden mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij.

Grondproeven

Van 17-29 mei is de muzikale voorstelling GRONDPROEVEN te zien op een akkerbouwbedrijf in Noord-Holland. GRONDPROEVEN is het derde deel van een theaterdrieluik over de landbouwtransitie. Bijzonder is dat de voorstelling gemaakt wordt in samenwerking met akkerbouwers en ook wordt opgevoerd op een boerenbedrijf. Publiek neemt plaats in een pop-up restaurant midden in de West-Friese akkers. Boer en consument zitten naast elkaar aan tafel. Ze kijken, luisteren en proeven en gaan samen het gesprek aan.

Het verhaal van de boer

De deelnemende boeren moesten eerst wel even wennen aan een theatermaker op hun erf. Ted Vaalburg teler van knolselderij vertelt in de podcast: “Titia vertelde ons: “We willen in deze voorstelling het verhaal van de boer vertellen.” En in eerste instantie dacht ik; ‘Straks zeggen we weer iets verkeerds en dan wordt dat alleen maar tegen je gebruikt.’ Maar vrij gauw zijn wij wel overtuigd dat het positief is om van je te laten horen, omdat veel mensen totaal niet weten wat er bij komt kijken voordat een kropsla, bloemkool of knolselderij in de winkel ligt.”

Polarisatie

Uit de podcast blijkt dat deze creatieve projecten zoals GRONDPROEVEN een mogelijkheid creëren om met elkaar het gesprek te gaan. Regisseur Titia Bouwmeester wil de dialoog over de toekomst van de akkerbouw stimuleren. In de voorstellingen laat ze zien dat boer én consument een verantwoordelijkheid hebben in de verduurzaming van de akkerbouw. Ze vertelt in de podcast; “Er zijn veel mensen die niet weten wat er in de akkerbouw gebeurt. Tegelijkertijd moeten er juist nu allerlei belangrijke beslissingen worden genomen. En daardoor ontstaat er op dit moment eigenlijk enorm gepolariseerd debat. De mensen uit de stad hebben een mening over de boeren. De boeren hebben een mening over de mensen in de stad. Eigenlijk komen die groepen niet goed meer tot elkaar. Die polarisatie maakt eigenlijk dat niks meer kan bewegen. Dat die hele verduurzaming, die heel erg nodig is, eigenlijk nog meer stagneert”. Boer Ted Vaalburg vertelt aan de podcastmaker; “Dit soort projecten dragen enorm bij aan de verbinding. Nogmaals, de voorstelling is niet polariserend. Je wordt gewoon aan het denken gezet. En ja, dat vind ik mooi, elkaar prikkelen, dat is toch een beetje waar het om gaat. Het draagt bij aan het niet elkaar verliezen tijdens de polarisatie.”

Waardevol

De theatertekst is gebaseerd op interviews met jonge en oude akkerbouwers. Vaalburg deelt in de podcast dat hij blij is dat hij mee heeft gewerkt: “De eerste keer dat wij onze eigen voorstelling konden zien, dat waren wel kippenvel momentjes. Je hoorde letterlijk dingen die je gezegd had. De materie waar we mee te maken hebben, die werd gewoon echt duidelijk neergezet. Het mooie was dat wij aan tafel zaten bij mensen die we niet kenden, maar ook de sector niet kenden. En daarna, na die voorstelling, hadden we gewoon echt wel goede gesprekken. Dat vind ik heel waardevol.”

Podcast ‘Wij zijn kunstenaar’

‘Wij zijn kunstenaar’ is een zesdelige podcast van het VriendenLoterij Fonds, geproduceerd door De Makers Podcast. De initiatieven uit de podcast hebben steun gekregen van het VriendenLoterij Fonds. Elke twee weken komt er een nieuwe aflevering online.