Buy Nothing New Maand: lenen, ruilen, repareren en hergebruiken

Nieuwsoverzicht

Een maand lang niets nieuws kopen levert veel op. Je houdt geld over, wordt bewust van alles wat je al hebt en het helpt je om in de toekomst bewuster te kopen. En hoe minder grondstoffen we verbruiken, hoe minder we vervuilen en de aarde uitputten. Dus doe je mee aan de Buy Nothing New Maand in oktober? Probeer eens iets te lenen, ruilen, repareren of hergebruiken. En als je dan nieuw koopt, zoek dan een lokale ondernemer met een duurzaam of sociaal verhaal. Wij helpen je met wat tips graag op weg.

1| Leen
Steeds meer producten worden aangeboden als dienst in plaats van als product. Je wordt geen eigenaar, maar gebruiker. Ideaal als je een product maar voor een bepaalde tijd nodig hebt of wanneer je liever betaalt voor service in plaats van eigenaarschap. Leen bijvoorbeeld een mooie outfit bij LENA the fashion library, de spullen voor de babyuitzet bij Tiny Library of sluit een abonnement af voor een koffiezetapparaat, wasmachine of bed bij Bundles.

2| Ruil
Heb je iets dat er nog goed uitziet maar waarop je bent uitgekeken? Ruil het met iemand anders die je er wel blij mee maakt en zelf ook is uitgekeken op een product. Misschien kun jij een vriend of vriendin wel dolblij maken met dat ene kledingstuk dat bij jou steeds langer in de kast blijf liggen en heeft hij of zij daar wel iets leuks voor terug. Organiseer bijvoorbeeld eens een ruilfeestje (wanneer dit weer mag).

3| Repareer
In Repair Café’s door het hele land staat de koffie altijd klaar en kun je samen met buurtbewoners iets laten maken of zelf repareren. Van koffiezetapparaat tot koptelefoon, tijdens de bijeenkomsten is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. En kom je er niet uit, dan staan deskundige vrijwilligers voor je klaar om je met hun reparatiekennis uit de brand te helpen. Zoek hier een Repair Café bij jou in de buurt.

4| Hergebruik
Een houten kast voor weinig geld, speelgoed voor je kinderen of een antiek servies. Bij een 100% kringloopwinkel vind je de mooiste vintage items waarvan je misschien wel niet eens wist dat je ze zocht. Te mooi om te verspillen en te goedkoop om te laten liggen. Neem ook eens een kijkje bij een 100% Kringloopwinkel bij jou in de buurt.

Van 3 t/m 9 oktober is het de Nationale Kringloopweek met als thema ‘De kracht van de Kringloop’. Meer hierover lees je hier.

5| Koop bewust
Met lenen, ruilen, repareren en hergebruiken kom je een heel eind, maar soms wil of moet je ook iets nieuws kopen. Denk dan eens aan de circulaire en/of sociale ondernemer bij jou in de buurt. Hun producten zijn gemaakt met liefde voor onze planeet en de mensen die erop leven. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Studio JUX, MUD Jeans, Unrecorded, Fraenck of Sûr Atelier. Of kijk voor leuke voor in huis eens in de webshop van ZOdIEZiJN.