Buurtplaatjes: Spaar je buren in een stickerboek

Nieuwsoverzicht

Plaatjes sparen met foto’s van je buurtgenoten én een bijbehorend boek om ze in te plakken. Met dit idee van kunstenaar Maarten Bel stimuleerde Stedelijk Museum Schiedam dat mensen ontdekken dat ze niet zoveel van elkaar verschillen dan ze misschien denken. De Buurtplaatjes waren te krijgen bij lokale ondernemers. Tot en met oktober 2022 hangt de bonte verzameling van mensen ook in het museum.

Een bonte verzameling gewone mensen

Er zijn in totaal vijf buurt-spaarboeken. Categorieën in het stickerboek waar de buurtbewoners onder vallen zijn bijvoorbeeld ‘Mensen die heel hard zingen als ze alleen thuis zijn’ en ‘Mensen die de zin van het leven hebben gevonden’.

In het museum hangen onder de titel ‘Een bonte verzameling gewone mensen’ alle bijna vijfhonderd plaatjes en lees je de verhalen van de Schiedammers. Je ontmoet er bijvoorbeeld Cor, die met kip Moos in de categorie zit van ‘Mensen die weleens in de Lange Haven hebben gezwommen’. En kapper Ingrid die ooit een klant wegstuurde omdat zijn haar te veel klitten had. Later hoorde ze dat de ‘klittenman’ naar de hondenkapper was gegaan.

Museumdirecteur Anne de Haij: “We merkten dat buurgenoten elkaar gaan herkennen in de buurtwinkel en een praatje maakten.”

Van, voor, door

Buurtplaatjes is onderdeel van het door het VriendenLoterij Fonds gesteunde Mijn Schiedam. Met Mijn Schiedam maakt het Stedelijk Museum Schiedam programma’s samen met de stad. Soms is dit een tentoonstelling, maar veel vaker doen ze iets. Wat die activiteit is bedenkt het museum samen met nieuwsgierige Schiedammers die met hun creativiteit of verhaal willen bijdragen aan een sterkere stad.

Hoe Maarten Bel de Buurtplaatjes bedacht? Hij spaart tweedehands mokken en cd’s met walvisgeluiden én vroeg zich af waarom hij zijn buren zo slecht kent en wat hij daaraan kan doen. Die twee dingen telde hij op en dacht: ‘kon je je buren maar sparen!’

Yu-Lan van Alphen, programmamanager VriendenLoterij Fonds: “Het Stedelijk Museum Schiedam betrekt op een vernieuwende manier een breed en divers publiek. Het museum levert zo een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de leefomgeving van Schiedam.”

Foto: Kunstenaar Maarten Bel met het stickerboek van Schiedam-Oost en bewoners die op de plaatjes staan. Credits: Aad Hoogendoorn.