BORO*ATELIER: “Deze tijd dwingt ons om duurzamer en socialer te produceren”

Het BORO*ATELIER is een textiel productieatelier met een missie: de textielindustrie socialer en duurzamer maken. Het atelier focust op duurzame textielproductie, door het natuurlijk verven en bedrukken van textiel en het ‘upcycelen’ van oude materialen tot nieuw product. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt leren deze drie ambachten door deel te nemen aan leer-werktrajecten. Het uiteindelijke doel is ze begeleiden naar een betaalde baan, zodat ze zelfredzaam worden en weer meedoen. Ook in deze onzekere tijden gaat het werk door. Wij spraken initiatiefneemster Lotje Terra over de uitdagingen én kansen die zij tegenkomt.

Hoe het begon…
Door haar kraamverzorgster, die vroeg of ze nog spullen overhad uit het kraampakket, werd Lotje geattendeerd op het feit dat er moeders zijn die niet eens een bed hebben om op te bevallen. “Dat greep me zo aan dat ik de noodzaak voelde daar iets aan te doen,” vertelt ze. “Kinderen die opgroeien in armoede vervallen in hun latere leven vaak zelf ook in armoede. Deze vicieuze cirkel kan doorbroken worden door aan het werk te gaan en aan de sombere vooruitzichten te ontsnappen.”

Celia, een vriendin van Lotje, was al een tijd bezig met het natuurlijk verven van textiel en wilde opschalen. Dit paste perfect bij het idee van Lotje, aangezien met je handen bezig zijn helpt om uit je hoofd te komen en los te raken van negatieve gedachten. BORO*ATELIER en BORO*MINI, het baby essential label dat geproduceerd wordt in het atelier, waren geboren.

Stichting DOEN was een van de eersten die in het project geloofde. “Door de steun van DOEN konden we echt beginnen met ons initiatief. Daarnaast heeft DOEN ons geholpen met het uitbreiden van ons netwerk, het organiseren opleidingen, kennismiddagen en het vergoten van onze naamsbekendheid,” vertelt Lotje.

BORO*ATELIER heeft inmiddels een hoop mensen geholpen, waaronder Sadie, die haar stage bij het atelier leuk en leerzaam vond. “Door de stage ben ik weer in een werkritme gekomen en heb ik de drive gevonden om echt iets met mijn diploma te gaan doen,” vertelt zij. “Als je niet meer weet wat je met jezelf aan moet en het gevoel hebt dat je niks toevoegt aan de maatschappij dan is BORO*ATELIER een mooie eerste stap!” Inmiddels is Sadie aan het werk als administratief medewerker bij een accountantsbureau.

De coronacrisis biedt uitdagingen én kansen
De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus hebben ook voor BORO*ATELIER grote gevolgen. “Ons vaste team werkt gewoon door, deels vanuit huis. Alle deelnemers zaten thuis te wachten tot ze weer aan de slag kunnen. Maar inmiddels zijn de naailessen, hoe lastig dat ook is met 1,5 meter afstand, weer begonnen,” vertelt Lotje.

Ook komen er online theorielessen, zodat iedereen thuis toch verder kan werken aan zijn/haar traject. “Iets wat we voor deze ‘nieuwe wereld’ nooit hadden bedacht, maar wat voor de toekomst als alles weer normaal is ook heel handig is, omdat we dan alle tijd die mensen in het atelier zijn kunnen besteden op de werkvloer.”

De tijd die er nu is wordt ingezet om te optimaliseren, zodat er straks nog beter gewerkt kan worden. “Begin dit jaar waren er al verbouwplannen om het verfgedeelte uit te breiden en daardoor nog efficiënter te kunnen werken. En om nog meer verschillende verfbladen en dus kleuren te kunnen maken. Dit hebben we nu kunnen realiseren.”

En er worden nieuwe verfrecepten ontwikkeld, iets wat altijd veel tijd kost. Samen met Nienke Hoogvliet, die we op het Fair Fashion & Fabrics event van DOEN ontmoetten, zijn we bijvoorbeeld bezig om haar natuurlijke rozemarijn-verfrecept door te ontwikkelen tot een recept dat op grotere schaal gebruikt kan worden voor een product dat zij samen met woonwinkel By Mölle maakt.

“Natuurlijk zijn we naast alle creatieve dingen ook druk bezig om opdrachten binnen te slepen die we met ons kleinere team dan normaal kunnen uitvoeren”, vertelt Lotje. “Samen met andere duurzame ondernemers proberen we nieuwe producten te ontwikkelen die we in het BORO*ATELIER kunnen produceren. En we zoeken de samenwerking op met andere sociale textielateliers om te kijken of we kunnen bijdragen in het maken van beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes en schorten.”

BORO*ATELIER moet een flinke inhaalslag maken als alles weer op volle toeren kan draaien, maar Lotje is positief gestemd. “Ik geloof dat deze tijd ons allemaal dwingt om beter, duurzamer, socialer en lokaler te gaan produceren. De noodzaak en meerwaarde gaan steeds meer worden ingezien, dat biedt goede kansen voor het BORO*ATELIER. Zo kunnen we bijvoorbeeld helpen bij het upcycelen van oude voorraad of stoffen die nog ongebruikt staan te wachten tot er iets van gemaakt wordt. Of het natuurlijk (over)verven of zeefdrukken met een toffe print van de oude voorraad.”

Klaar voor de toekomst
Lotje is trots op wat ze met BORO*ATELIER heeft bereikt, al vindt ze dat veel dingen nog beter, sneller, efficiënter kunnen. Sociaal en duurzaam werken is een proces. “Het lukt niet altijd meteen. Als je dat accepteert en eraan werkt het gaandeweg te verbeteren, is het ook goed.”

BORO*ATELIER is klaar voor de toekomst. “Wij willen de grootste, sociaalste en duurzaamste verffabriek worden van heel Europa. Daarnaast willen we een groot kenniscentrum oprichten over duurzaam en natuurlijk verven en produceren. Waarbij er idealiter na het doorlopen van het leerwerktraject een passende plek is voor iedereen in het BORO*ATELIER of in de maatschappij!”


Stichting DOEN steunt BORO*ATELIER vanuit het programma Sociaal Ondernemen & Inclusie.