“Artistiek bezig zijn én voor anderen kansen creëren, dat is een droom die uitkomt.”

Nieuwsoverzicht

Dewi Reijs is actrice en producer, maar het liefste vertelt zij verhalen. Met een eigen stichting doet Dewi wat zij goed kan en graag doet: door middel van workshops, coaching en filmprojecten helpt ze gevluchte filmprofessionals in Nederland aan betaald werk en creëert zo een podium voor de diverse verhalen die verteld moeten worden.

Stap voor stap je netwerk opbouwen
Om meer verschillende stemmen een podium te bieden, start Dewi samen met collega’s een diversiteitscommissie bij Acteursbelangen. Het Nederlands Filmfestival vraagt haar een groep gevluchte filmmakers te ondersteunen. Ze hebben moeite om in Nederland aan het werk te komen. Hun persoonlijke verhalen raken Dewi diep en ze besluit hen op weg te helpen met datgene waar ze goed in zijn: het maken van een film. Dewi: “De film- en theaterindustrie in Nederland is net een dorp. Om een voet tussen de deur te krijgen moet men je kennen van een eerdere productie. Een rol in een kleine soap hier, geeft meer vertrouwen dan jouw gehele carrière in een grote filmindustrie als Iran of Korea.”

Springplank voor een nieuw leven
Het dorp heeft ook zo z’n voordelen, want iedereen kent elkaar en veel mensen zijn bereid te helpen. Dewi: “Ik wist dat mijn collega Dennis (regisseur Dennis Overeem) wel eens mensen thuis onderdak aanbood. Met hem ben ik gaan brainstormen over hoe we ze echt structureel kunnen helpen. Zo is het idee voor de Buddy Film Foundation ontstaan.” Samen met producent In-Soo Radstake richten Dewi en Dennis dit startloket en podium voor gevluchte filmprofessionals op. “Want” zegt Dewi “de beste manier om te integreren is door werk te doen dat je leuk vindt.”

Het begint bij oprechte interesse in de ander
Voor de eerste inschrijvingen willen Dennis en Dewi langs de AZC’s om mensen te werven, maar dat blijkt al snel niet nodig. De Kick-off presentatie op het Nederlands Filmfestival geeft veel bekendheid en door mond-op-mond reclame en de crowdfundactie voor de film blijven de inschrijvingen binnenstromen. De Buddy Film Foundation groeit. Er komt een casting- en productiehuis bij. Dewi: “We hebben een groot en divers bestand acteurs, waardoor we altijd de juiste persoon kunnen vinden.” Dat blijkt nog best moeilijk voor andere bureau’s: “Er speelde laatst een kinderserie met een Syrisch gezin, waar uiteindelijk acteurs uit Turkije, Marokko, Iran en Egypte de rollen vervulden. Dat is net alsof André Hazes gecast wordt in Antwerpen!”

Van vluchteling naar zelfstandig creatief ondernemer
Bij de eerste stappen naar werk, zoals een kennismaking of auditie gaat een coach van de Buddy Film Foundation mee. Zij helpen met de communicatie, contracten, het factureren en alles wat verder nodig is om uiteindelijk zelfstandig hun weg vinden in de Nederlandse film- en theaterwereld. Dewi: “Laatst was er zo’n mooi moment: iemand kwam via de Buddy Film Foundation auditie doen voor dezelfde rol als ik. Dat je op gelijk niveau gaat werken, fantastisch!”

Blokkades op de weg
Maar de stappen zijn groot en de ervaringen die mensen meedragen drukken zwaar op hun dagelijkse handelen. Dewi: “Het lastigste waar we tegenaan lopen is dat we mensen aan het werk willen helpen, die gevlucht zijn. Dit zijn vaak mensen met een trauma. Er zijn blokkades die je niet kunt oplossen. Dan zie je dat iemand talent heeft, maar ook eenzaam is of zelfs depressief. Dat is moeilijk.”

Dewi is enorm gedreven en ambitieus. Het liefst kijkt ze vooruit, maakt ze grootse plannen. Af en toe dwingt ze zichzelf terug te kijken naar wat ze met de Buddy Film Foundation allemaal hebben bereikt. “Dan ben ik zo trots dat we bestaan, dat we nog steeds groeien, zoveel mensen aan werk helpen en dat ze een nieuw leven kunnen opbouwen.”

De noodzaak van verhalen
De vrijheid om zelf de koers van de stichting te bepalen en te kiezen in welke verhalen ze investeert zijn een groot goed. Dewi: “Dankzij de steun van het VriendenLoterij Fonds krijgen we de kans om te professionaliseren. Er ontstaat ruimte om verhalen te vertellen die wij belangrijk vinden, zoals met Trojaanse Wijven; onze nieuwe theatervoorstelling gebaseerd op een klassiek stuk van Euripides. Bij deze verhalen over oorlog en vluchten, gemaakt met mensen die dit hebben meegemaakt, voelde ik voor het eerst écht de noodzaak: Dit moest gewoon verteld worden met de mensen en de stemmen van nu.”

Trojaanse wijven gaat op 9 april 2022 in première in het Oostelijk zwembad in Rotterdam. De speellijst van de tour is hier te vinden.