Arno Kooy: ‘Het succes komt doordat er bijzondere mensen werken’

Nieuwsoverzicht

Stichting DOEN ondersteunt pioniers die een ondernemende aanpak gebruiken om met oplossingen te komen voor een betere wereld. Lees het verhaal van Arno Kooy, een van de oprichters van Brouwerij de Prael, waar ambachtelijk bier wordt gemaakt. Tachtig procent van de medewerkers heeft een psychiatrisch verleden.

“Ik was medewerker in de psychiatrische zorg en merkte dat ex-patiënten maar niet aan een betaalde baan konden komen. Werkgevers begrepen gewoon niet wat ze moesten doen of wat ze ervoor over moesten hebben om met ‘andere’ mensen aan de slag te gaan. Ik ben toen gaan kijken in Herenveen bij een garagehouder met een schizofrene zoon die ook maar geen passend werk kon vinden, terwijl hij toch redelijk stabiel was. Hij had toen zelf binnen zijn bedrijf een project bedacht, het opknappen van Spitfires van mensen die deze als hobby hielden. Hier kon zijn zoon rustig mee aan de slag, zonder tijdsdruk, maar wel lekker aan het werk - en voor geld! Dat bracht mij op het idee om een bedrijfsmodel helemaal aan te passen aan de mensen voor wie je het wil doen. Verder wilde ik het idee samen met mijn collega en vriend Fer koppelen aan onze jongensdroom. We wilden ooit een eigen brouwerij beginnen, dus waarom niet met deze doelgroep? Gewoon, rustig op een ambachtelijke manier samen bier brouwen en geen gedoe aan je kop.

Fer en ik schreven dit plan op een A-viertje en leverden dat in bij Bureau Wesseling, op dat moment de pioniers op het gebied van sociale firma’s. Ik was heel zenuwachtig toen we ze helemaal in Veenendaal opzochten, ik had verwacht dat ze ons zouden uitlachen. Tot mijn verbazing waren ze heel enthousiast! Ze hebben ons om niet geholpen met onze startfase, om een echt bedrijfsplan te schrijven. Vervolgens kwamen we via hen in contact met financiers, zoals onder andere Stichting DOEN, waardoor uiteindelijk Brouwerij De Prael is gerealiseerd.

De Prael is voor mij geslaagd, omdat het serieus wordt genomen. Een bedrijf kan ook succesvol zijn als tachtig procent van de mensen die eraan meedoen iets mankeert. Ik denk dat onze horeca niet zo goed zou draaien als de mensen daar niet een beetje bijzonder zouden zijn. Want dat zorgt toch wel voor de sfeer van de Prael. We hebben heel veel vaste klanten. Niet omdat we nou zo’n goed doel zijn, maar omdat ze het lekker vinden om slap te ouwehoeren met Maarten achter de bar met zijn veel te harde stem. Het is geen aapjes kijken maar het geeft een bijzondere sfeer die er niet was geweest als wij hier alleen maar met een paar werkstudenten hadden gestaan.

Ik geloof er niet in dat je mensen met een psychiatrisch verleden alleen maar voor spek en bonen ergens onder in een magazijn bellen moet laten vullen. Dat voor de rest slimme andere mensen bepalen wat er moet gebeuren. Dat doet deze mensen geen recht; ondanks hun handicap kunnen ze zoveel plezier geven aan een bedrijf. En gelukkig zien steeds meer anderen dat dat soort bedrijven ook recht hebben van bestaan.

Als onze franchise gaat lukken is het bewijs geleverd dat niet alleen Fer en ik zoiets kunnen doen, maar dat ook anderen met dezelfde commitment dat kunnen. We hebben net onze tweede vestiging geopend in de Houthavens in Amsterdam en zijn met Den Haag en Groningen bezig. Het ultieme zou natuurlijk zijn als onze ‘rare’ mensen zelf een Prael zouden starten. Het is misschien een beetje te idealistisch, maar dat zou ik helemaal top vinden.“

Auteur: Indra Heerkens


Stichting DOEN ondersteunt initiatieven van pioniers die met oplossingen komen voor een groene, sociale en creatieve samenleving. DOEN ondersteunt De Prael vanaf het begin in 2004. Eerst met een subsidie, daarna met een converteerbare lening en later via DOEN Participaties met een investering. Op dit moment zijn er meer den 200 werknemers bij De Prael in dienst. Ze hebben twee brouwerijen, een proeflokaal en een winkel in Amsterdam. Onlangs is de derde brouwerij in Den Haag geopend. www.deprael.nl

Lees ook de P+ Special over Sociaal Ondernemen, met daarin een interview met Arno Kooy.