Anet: “De bh van Soft Revolt is zacht voor de huid én de natuur”

Nieuwsoverzicht

Het is een van de eerste dingen die vrouwen ’s morgens aantrekken, en een van de laatste dingen die ze uitdoen: de bh. De vrouwen van Soft Revolt ontwikkelden een 3D-gebreide bh die beugelloos is en toch steun geeft aan vollere cupmaten. Het gebreide deel van deze bh bestaat uit één onderdeel, wordt gemaakt met duurzaam gecertificeerde garens en geproduceerd in Europa. Anet van Haaster, één van de oprichters van Soft Revolt, vertelt meer over hun duurzame en comfortabele innovatie.

De bh opnieuw uitvinden
Elles Roeleveld is altijd al geïnteresseerd in lingerie. Op haar dertiende koopt ze van haar eerste spaargeld een lingeriesetje. In 2020 zegt ze haar baan bij ING op en gaat ze aan de slag bij een lingeriewinkel om de wensen en behoeften van vrouwen beter te begrijpen. Ze ontdekt dat vrouwen met een grote cupmaat die de wens hebben om geen beugels meer te dragen met een sportbeha de deur uitgaan, omdat dat de enige stevige bh’s zonder beugel zijn. Dat kan en moet anders vindt ze.

Een revolutionaire bh in stijl en comfort
Elles gaat op zoek naar een oplossing en vraagt na een half jaar Anet, specialist in markt- en consumentenonderzoek voor grote retailers en modemerken, haar te helpen. Na maanden van onderzoek ontdekken ze een duurzame manier om bepaalde garencombinaties met verschillende steken en machine-instellingen te combineren om het comfort en de ondersteuning te bieden die vrouwen nodig hebben. Hun 3D-gebreide bh is geboren.

Met zijn tweeën of drieën kom je verder
In 2021 voegt ervaren onderneemster Kim Bakker zich bij Elles en Anet. “Begin nooit een bedrijf alleen,” wil Anet anderen meegeven. “Dat is veel te zwaar. En je bent ook vaak maar in één ding echt heel goed. In je eentje ga je in de start misschien sneller, maar met tweeën of drieën kom je veel verder.”

Zacht voor de huid én de natuur
De bh van Soft Revolt is zacht voor de huid én de natuur. Anet: “Ik kom uit de mode-industrie en voor mij is duurzaamheid een soort hygiënefactor geworden.” In vergelijking met traditionele productiemethoden, bespaart de manier van werken van Soft Revolt minimaal 3kg CO2 per bh. “Onze bh wordt geproduceerd in Europa en komt in één stuk uit de machine. Een traditionele bh bestaat uit ongeveer 50 onderdelen die de hele wereld overvliegen.”

Geen referentie of vergelijkingsmateriaal
De ontwikkeling van een product dat nog niet bestaat was een enorme uitdaging. “Er was geen referentie of vergelijkingsmateriaal, alleen maar een duidelijke missie van onze kant om een beugelloze bh te maken die steun geeft aan vollere cupmaten. Dat bestond nog niet, maar de behoefte was er wel.”

Vertraging door covid-19
Ook covid-19 bracht uitdagingen met zich mee, want alle garens en accessoires waren vertraagd. “We kregen niets binnen, dus konden we niet leveren terwijl we meer dan 1.000 orders hadden. Dat was echt een nachtmerrie,” vertelt Anet. “We hebben daar toen heel eerlijk en open over gecommuniceerd naar de klanten en gelukkig waren zij vergevingsgezind.”

Klanten zijn van harte welkom
De bh’s van Soft Revolt zijn online te koop, maar vrouwen zijn ook van harte welkom op hun kantoor in Amsterdam om de bh te komen passen. Elles, Anet en Kim zijn enorm trots op de vrouwen die ze zien en spreken en hen steunen. Anet: “Laatst kwam er een meisje van 17 met een grote cupmaat en omvang met de trein naar ons toe. Zij had al twee jaar geen bh meer gekocht. Zij moest onze bh eerst zien en passen om te kunnen geloven dat hij inderdaad stevig en comfortabel is, ook voor vollere cupmaten. Zij ging blij en opgelucht de deur uit. Dat maakt mijn dag.”

DOEN als loyale en betrokken partner
Stichting DOEN steunt Soft Revolt niet alleen financieel maar ook met kennis. “Dat het zo’n loyale en betrokken partner is, hadden we niet verwacht. Wanneer wij met een dilemma zitten, kunnen we altijd bellen of mailen. Er is zoveel kennis en ervaring bij DOEN. De drie fases van financiering zijn inmiddels afgerond, maar we hebben nog steeds elke twee maanden een gesprek om te kijken of we nog ergens hulp bij kunnen gebruiken of kennis kunnen delen.”

Variëren op het bestaande model
In de toekomst wil Soft Revolt nog verder groeien, zodat ze zoveel mogelijk vrouwen kunnen helpen en zoveel mogelijk impact kunnen maken met hun enorme CO2-reductie ten opzichte van de traditionele lingerie-industrie. “We hebben nu een fantastische bh. Op dat model gaan we variëren. Er komt een broekje bij, meerdere kleuren en kleine variaties in bijvoorbeeld de breedte van de bandjes. Maar we gaan niet eindeloos dingen de markt in ‘pushen’,” aldus Anet.