Ama: “In onze groene oases komen planten én mensen tot bloei”

Nieuwsoverzicht

Bloei & Groei creëert groene oases in buurten en wijken waar deze hard nodig zijn. Healing, food en community staan centraal in deze stadstuinen. Door de ontspannende en helende werking van de natuur komen niet alleen bloemen en planten, maar ook mensen tot bloei. De oogst zorgt voor verrukkelijke verse biologische maaltijden en de kruiden en planten zijn ook ingrediënten voor workshops en producten die op kleine schaal geproduceerd worden. Initiatiefneemster Ama Koranteng-Kumi vertelt over haar missie en de uitdagingen die ze tegenkomt als ondernemer.

Toevluchtsoord voor vrouwen
Al van jongs af aan ziet Ama dat er vrouwen zijn die een toevluchtsoord nodig hebben. Een plek waar vrouwen die veel aan hun hoofd hebben tot zichzelf kunnen komen. “Ik gunde hen zo’n plek,” vertelt ze. Het zaadje was geplant. In 2013 ontstaat aan de keukentafel in een buurthuis in Amsterdam Zuidoost het idee voor Bloei & Groei: groene oases bieden voor vrouwen uit achterstandswijken. “Alles kwam op dat moment samen,” aldus Ama. Ze kwam veel in Zuidoost, een enorm groene buurt maar ook een buurt met issues. Toen de Gaasperdam schooltuin medewerking verleende was het plaatje compleet en kon het buurtinitiatief van start.

Ze liet zich niet weerhouden door mensen die niet in haar idee geloofden en zette door. In haar ‘healing gardens’ werken vrouwen aan hun bewustzijn en gezondheid door samen met anderen voedsel te verbouwen en oogsten. Zo’n 400 vrouwen hebben inmiddels meegedaan aan het traject.

Nancy is één van deze vrouwen. Volgens haar heeft werken bij Bloei & Groei een helend effect. “Doordat je bezig bent met je tuintje en jezelf vergeet je die drukke baan, de dagelijkse zorgen of een ziekte,” vertelt zij. Inmiddels weet ze alles over moestuinieren. “Hoe leuk is het dat je geoogste groente ’s avonds op je bord liggen of dat je een lekker theetje kan trekken van kruiden uit de kruidentuin.”

Moestuin voor de hele buurt
Maar het bleef niet bij groene oases voor vrouwen. Voor wijken waar veel sociale uitdagingen zijn zette Ama met haar team ‘community gardens’ op. Hier leren buurtbewoners hun eigen voedsel verbouwen. In de tuin kunnen ze ontspannen, contact maken met de natuur en buurtgenoten ontmoeten.

Op een toegankelijke manier leren de bewoners duurzaamheid te integreren in hun leven. Via workshops leren ze bijvoorbeeld zelf zeep maken, composteren en over seizoensgebonden eten. “Abstracte thema’s brengen we heel laagdrempelig naar de buurt om de hoek,” vertelt Ama. “Zodat bewoners met de natuur als inspiratiebron meer veerkracht en inspiratie vinden.”

Kruisbestuiving
Vrouwen die 1-2 jaar een traject in een ‘healing garden’ gevolgd hebben, kunnen doorstromen naar een ‘community garden’. Ze werken bijvoorbeeld mee aan de opbouw van een ‘community garden’, volgen een opleiding om tuincoach te worden of geven workshops. De initiatiefneemster is daar enorm trots op: “Er zijn vrouwen die al jaren bij Bloei & Groei betrokken zijn. Een van de oudste deelnemers is Trees. Zij is nu 84 en vijf jaar geleden begonnen op een ‘healing garden’. Een paar weken geleden zag ik haar weer op een moestuinmarkt.”

‘Blijf jezelf trouw’
Mensen verklaarden Ama voor gek toen ze met Bloei & Groei begon. “Zet gewoon door en blijf je eigen visie en missie volgen,” wil ze aan anderen meegeven die zich hard willen maken voor een betere wereld. “Mensen zijn geneigd jouw initiatief in een box te stoppen en er een label op te plakken. Heb een duidelijk beeld van wat je wilt bereiken en hoe en blijf daar trouw aan. Anders gaan mensen je dingen aanpraten en ga je een kant uit waar je zelf misschien niet achter staat.”

Een andere tip die Ama meegeeft aan startende ondernemers is: wees inclusief. “Soms zie ik fantastische projecten, maar is de groep mensen die eraan werkt heel homogeen. Kom uit je comfortzone en zorg dat je samenwerkt vanuit de diversiteit die er is in de samenleving.”

Tuinieren is belangrijker dan ooit
Ama kijkt met vertrouwen uit naar de toekomst. “Tuinieren is belangrijker dan ooit. Juist in deze Covid-tijd gaan we door met het creëren van oases.” Concrete plannen voor de toekomst heeft ze genoeg. “We willen meer gaan samenwerken met andere sociale ondernemers, meer vrouwen opleiden en aan (vrijwilligers)werk helpen via onze Academy en we zijn druk bezig met het bouwen van een webshop voor onze producten die dit najaar live moet gaan. En natuurlijk blijven we meer tuinen aanleggen!”

Wil je nog meer zien en horen over Bloei & Groei? Bekijk dan deze documentaire op HUMAN over Ama en haar bijzondere initiatief.


In 2019 ondersteunt Stichting DOEN Bloei & Groei voor de start van de sociale onderneming vanuit het programma Sociaal Ondernemen en Inclusie. In 2020 doet Bloei & Groei vanuit ons speerpunt Klimaat & Voedsel mee aan de DOEN voedselversneller om te leren hoe ze met hun tuinen nog meer impact kunnen maken.

De succesvolle community Hoptille tuin wordt sinds 2020 bijna geheel zelfstandig door bewoners gerund.