Alice: “Bij Mooizooi komt creativiteit, duurzaamheid en sociale inclusie samen”

Nieuwsoverzicht

Bij Mooizooi vind je knutselspullen die anders in de prullenbak zouden belanden. Ze halen veilige en schone restmaterialen op bij bedrijven en verkopen deze in hun magazijn in Haarlem. Daar vind je van alles: van tennisballen tot kleurige knopen en paspoponderdelen. Dit door het VriendenLoterij Fonds gesteunde initiatief is ook een werkgelegenheids- en dagbestedingsproject voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Initiatiefneemster Alice Taylor vertelt ons meer.

‘Dat ga ik gewoon doen’

Alice komt van origine uit Engeland. Daar bezoekt ze eens een ‘scrap store’, een winkel waar herbruikbare, veilige, schone restmaterialen worden ingenomen en opnieuw worden verkocht. Ze heeft nog nooit eerder zo’n winkel gezien en is onder de indruk. Ze besluit te stoppen met haar werk bij het Ondernemersloket in Haarlem en zelf te gaan ondernemen en een ‘scrap store’ in Nederland te beginnen waar ze duurzaamheid én sociale inclusie kan combineren. Alice: “Ik dacht; dat ga ik gewoon doen.”

Mooie zooi

De restmaterialen die vrijwilligers van Mooizooi bij diverse bedrijven ophalen, verkopen ze in hun ‘supermarkt’. Je winkelt er met een mandje of een winkelwagen en betaalt een standaardprijs waarvoor je die tot de rand toe mag vullen. Het magazijn heeft een aantal vaste leveranciers, waaronder Ikea. “Daar haalt een collega wekelijks spullen op. Maar we worden ook regelmatig door andere bedrijven gebeld en gemaild of we spullen willen komen ophalen,” legt Alice uit. “Zo hebben we onlangs oude ‘merchandise’ van de KRO gekregen, omdat ze een nieuw logo hebben.”

Van afval tot waardevol product

Mooizooi maakt mensen bewust van de mogelijkheden die er zijn om afval om te zetten in producten van waarde en leert zowel kinderen als volwassenen dat je bewuster om kan gaan met de dingen die normaal in de prullenbak belanden. De klantenkring is heel divers, van kunstenaars die materialen voor hun kunstwerk komen halen tot scholieren die materiaal voor bijvoorbeeld een surprise komen halen.

Mooie mensen

Het ophalen, sorteren en verkopen van alle spullen wordt gedaan door mensen die (tijdelijk) niet meedoen aan het reguliere arbeidsproces. Zo’n 300 vrijwilligers, dagbesteding deelnemers en stagiairs hebben de mogelijkheid gekregen zich bij Mooizooi te ontwikkelen en hun talenten te ontdekken. Alice: “Voor onze vrijwilligers is Mooizooi een plek waar ze in hun kracht kunnen komen. Dat komt doordat ze hier helemaal zichzelf mogen zijn en gezien en gehoord worden. Niemand hoeft zich anders voor te doen dan hij is.” Ze is er trots op hoe fijn mensen het vinden bij Mooizooi. “Of het nou de mensen zijn die bij ons werken of de klanten of kinderen die een workshop komen volgen. Er hangt zo’n positieve sfeer.”

Meer workshops in aantocht

Mooizooi organiseert ook creatieve workshops en kinderfeestjes waarin je met materialen uit de winkel creatieve knutsels maakt, zoals een rommelige robot. Het aantal aanvragen hiervoor neemt toe. Met steun van het VriendenLoterij Fonds kunnen er meer workshops georganiseerd worden, ook bij bijvoorbeeld scholen en kinderopvangorganisaties.

Een nieuwe plek

Het magazijn zit nu in een oude school in Haarlem. Over een paar jaar wordt deze gesloopt en moet Mooizooi naar een andere plek. Maar Alice denkt ook aan uitbreiden naar meerdere steden. “Dit concept kun je in elke stad neerzetten,” legt ze uit. “Het zou zonde zijn om dat niet te verkennen en proberen.”

Koffietijd ging langs bij Mooizooi en maakte dit item