3 juli 2018
nieuws

Een servies dat vertelt hoe het met de fijnstof in je stad gesteld is, restproducten die worden omgesmolten tot een totaal nieuw metaal en koeienbloed als grondstof voor objecten. Hergebruik lijkt de rode draad voor de New Material Award 2018, een award waarmee Stichting DOEN, Fonds Kwadraat en Het Nieuwe Instituut kunstenaars, vormgevers en architecten stimuleren bij te dragen aan urgente mondiale vraagstukken rondom grondstoffen, productie en verspilling.

Genomineerden New Material Award 2018
Voor deze zevende editie werd een schat aan nieuw materiaal aangeleverd op basis van bestaande én ongebruikelijke grondstoffen. De genomineerden voor de New Material Award 2018 zijn;

Agne Kucerenkaite, Ignorance is Bliss
Alexander Marinus, Hey Jute
Basse Stittgen, Blood Related
Daria Biryukova, FORZ Glaze
Envisions, Wood in Progress
Inge Sluijs, Plasma Rock
Iris de Kievith & Annemarie Piscaer, SerVies
Ekaterina Semenova, Care for Milk
Studio Klarenbeek & Dros, Algae Lab LUMA
Overtreders W & bureau SLA, People's Pavilion: 100% geleend
Sanne Visser, The New Age of Trichology
Shahar Livne, Lithoplast Studio Chris Kabel, Recomposed Bamboo
Telesilla Bristogianni & Faidra Oikonomopoulou, Re3-Glass
Xandra van der Eijk, Future Remnants

De objecten en materiaalstudies van de genomineerden zijn te zien tijdens Dutch Design Week Eindhoven (20-28 oktober). Dan wordt ook bekend gemaakt wie de winnaar van de New Material Award 2018 is en welke genomineerde een fellowship aangeboden krijgt bij Het Nieuwe Instituut.

Maatschappelijke impact
Stichting DOEN is één van de initiatiefnemers van de award, dankzij de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Met de New Material Award en de bijbehorende publieke presentaties in Eindhoven en Milaan (april 2019) dragen we bij aan de ontwikkeling van duurzame materialen, circulaire economie en innovatieve technieken. Daarnaast stimuleert de New Material Award creativiteit en talent.

Lees hier het volledige persbericht.

Foto header: Agne Kucerenkaite, Ignorance is Bliss
Foto overzichtspagina: Ekaterina Semenova, Care for Milk