‘Afval naar Oogst’ breidt uit naar 5 nieuwe locaties in Amsterdam

Nieuwsoverzicht

Maar liefst 35% van het Amsterdamse huisvuil bestaat uit groenafval. Hiervan belandt een groot deel in de verbrandingsoven. Zonde! Het project Afval naar Oogst stimuleert Amsterdammers hun gf-afval niet weg te gooien, maar in te leveren. Buurtuinen, stadsboerderijen en andere initiatieven met groene vingers maken er compost van. Dit draagt bij aan een vruchtbare oogst. Na een succesvolle pilot trekt Afval naar Oogst nu verder de stad in.

Actieve gemeenschap
In 2050 wil de stad Amsterdam volledig circulair zijn. Het oplossen van het afvalprobleem is een belangrijke schakel in deze missie. Afval naar Oogst is een initiatief van Stichting Onschatbare Waarde (I can change the world with my two hands) en De Gezonde Stad. Samen met verschillende partners en alle deelnemende locaties motiveren ze buurten van binnenuit. Amsterdammers die hun afval inleveren, zien de eigen omgeving tot bloei komen.

Aukje Ypma, De Gezonde Stad: “Dagelijks gooien we groente- en fruitresten weg als afval. Dat kan anders! Met Afval naar Oogst willen we laten zien dat dit afval waarde heeft. We maken van resten, die nu in de vuilniszak verdwijnen, compost. Op de vruchtbare aarde kan groente en fruit goed groeien en dat wordt door de buurt geoogst. Zo maken we de cirkel rond.”

Wervingscampagne is gestart
Nu de pilot op het terrein van ecologisch kunstproject ‘I can change the world with my two hands’ een succes is, sluiten Stadsboerderij Osdorp, MidWest, Stadsboerderij Zimmerhoeve De Meevaart en Koninklijk Instituut van de Tropen zich ook aan bij het project. De wervingscampagne is ondertussen gestart. Dit betekent dat buurtgenoten zich als gf-donateur of vrijwilliger kunnen aanmelden. “Met Afval naar Oogst lossen we bottom-up, via groene communities, een deel van het grootstedelijke afvalprobleem op. We starten met deze 5 nieuwe locaties, maar onze ambitie is om op nog veel meer plekken in Amsterdam uit te breiden”, aldus Natascha Hagenbeek, conceptbedenker Afval naar Oogst.

Professionaliseren en versterken
Stichting DOEN ondersteunt Stichting De Gezonde Stad vanuit het programma Duurzaam Voedselsysteem. Ons huidige voedselsysteem is niet in balans en heeft een negatieve impact op klimaatverandering, biodiversiteit en gelijkwaardigheid. Dit project brengt de mensen in de stad dichter bij de natuur, bij de bron van ons voedsel. Het project draagt bij aan vruchtbare grond met gezonde en voedzame oogst en doet dit door bewoners zelf bij te laten dragen. Buurtbewoners dragen bij aan een meer circulaire economie, leren meer over een natuurlijk voedselsysteem en zien het resultaat van hun werk in de eigen buurt terug.