5 vragen aan Maaike Broekhuis, Programmamanager Regeneratieve economie

Nieuwsoverzicht

Hoe is het om te werken bij Stichting DOEN? Dat kunnen onze collega’s zelf het beste vertellen. En daarom laten wij je graag met ze kennismaken! Vandaag stellen we vijf vragen aan Maaike Broekhuis, Programmamanager Regeneratieve economie bij Stichting DOEN sinds april 2023.

1. Wat was je belangrijkste reden om bij DOEN te solliciteren?
Bij DOEN kan ik voorlopers met enorm impactvolle en inspirerende ideeën helpen. We hebben hen enorm hard nodig in het versnellen van grote systeemtransities, maar ze komen veel barrières in het huidige systeem tegen.

2. Wat was je eerste indruk van DOEN?
Het is een bruisende organisatie met heel veel kennis, inspirerende projecten, jarenlange ervaring en diversiteit in persoonlijkheden en achtergronden.

3. Je bent programmamanager Regeneratieve economie. Kun je hier iets meer over vertellen?
Het programma Regeneratieve economie richt zich op het herstellen van natuurlijke systemen en het creëren van een duurzame toekomst. Vanuit dit programma ondersteunen we voorlopers die zich richten op het herstellen van landschap, regeneratieve landbouw of circulaire producten of diensten.Deze voorlopers zijn actief in Nederland of Oost-Afrika. Mijn rol is om, samen met de andere programmamanagers, vernieuwende initiatieven te scouten, te financieren en op de hoogte te blijven van ontwikkelen binnen de transitie naar een regeneratieve economie.

4. Waar ben je in je werk het meest trots op?
Ik ben trots op de rol die DOEN vervult als transitiefinancier van voorlopers. Dit betekent dat wij strategisch werken, bereid zijn risico’s te nemen en vertrouwen geven aan partners voor langere tijd. En het betekent dat we flexibel blijven voor ontwikkelingen en altijd openstaan voor vernieuwende out-of-the-box-ideeën.

5. Wat is jouw favoriete door DOEN gesteunde initiatief en waarom?
Laatst hebben we tijdens onze projectdagen Bodemzicht bezocht. Dit is een regeneratieve boerderij waar ze actief toekomstige regeneratieve boeren opleiden, inspireren en kennis delen. Ik ben enorm onder de indruk van de bevlogenheid en het doorzettingsvermogen van deze ondernemers. En ik zag en voelde er de resultaten van regeneratieve landbouw, door de vele insecten, bloeiende planten, smaakvolle groentes en gezonde natuur. Dit bracht voor mij het concept ‘regeneratie’ letterlijk tot leven.

Projectbezoek aan DOEN-partner Bodemzicht