4 duurzame en sociale modetips

Elke dag worden miljoenen kledingstukken geproduceerd, gedragen en weer afgedankt. De negatieve impact hiervan op het milieu en op de mensen die het onder slechte omstandigheden maken is enorm. Dat moet en kan anders, vinden deze duurzame en sociale initiatieven die door het VriendenLoterij Fonds (onderdeel van Stichting DOEN) gesteund worden. Laat je inspireren!

1. Hul le Kes

In de Recovery Studio van modelabel Hul le Kes worden beschadigde of afgedankte stoffen met de hand gerepareerd, gekoesterd en weer voor vol aangezien. Dit gebeurt door mensen met behoefte aan een rustige plek, waar ze zonder stress de kleding en het vertrouwen in zichzelf steek voor steek kunnen herstellen.

TIP! Op vrijdag 21 juni heb je de kans om een kijkje te nemen in de ateliers van Hul le Kes in Arnhem, tijdens de open atelier dag. Kom langs en ontdek de Manufacturing Studio en de Recovery Studio van binnenuit. Bekijk hoe er wordt gewerkt en krijg een uniek kijkje in het productieproces.

Koop je (gratis) kaartje hier.

2. New Optimist

Sociaal en circulair modemerk New Optimist wil een bredere beweging op gang brengen die laat zien dat circulaire kleding, transparant en eerlijk gemaakt, de nieuwe standaard moet zijn. Vorig jaar introduceerde New Optimist Stichting N.E.W. (Never Ever Waste); het eerste statiegeld-platform voor kleding.

TIP! Het atelier van New Optimist in Amsterdam is ook te bezoeken. Je ontdekt dan hun niet-industriële kijk op mode. Je ontmoet de makers die je hun vak laten zien en inzicht geven in circulariteit, patroontekenen en kledingconstructie.

Plan je bezoek.

3. WEAR

WEAR reinigt tweedehands sneakers, knapt ze op en verkoopt ze via hun webshop voor een tweede leven. In al hun bedrijfsonderdelen biedt WEAR plek aan mensen waar de reguliere arbeidsmarkt nog net een stap te ver voor is.

TIP! In hun podcastserie nemen ze je mee op hun reis naar een meer duurzame en circulaire mode-industrie. Daarbij bespreken ze de ins & outs van ondernemen in een nieuwe markt en hopen ze je daarmee te inspireren.

Beluister de WEAR Podcast.

4. Sûr Atelier

Sûr Atelier is een sociale onderneming die nieuwkomers begeleidt naar een zelfstandig bestaan in Nederland, door samen duurzame, op maat gemaakte kleding te maken. Naast een winkel met atelier in Haarlem, hebben ze sinds een week ook een winkel in Utrecht.

In Koffietijd was eerder dit item over Sûr Atelier te zien: