30 juni 2016
blog

30 televisie programma’s, 19 kookboeken en vier restaurant ketens. We hebben het natuurlijk over de ‘naked-chef’ Jamie Oliver. Hij kreeg het bereiden van gerechten en het runnen van horecabedrijf met de paplepel ingegoten. En zijn liefde voor het vak geeft hij graag door aan werkloze en kansarme jongeren. Zo ook in Amsterdam. 
Want daar vatten rond het millennium twee studievrienden het plan op om een restaurant te beginnen, een restaurant met een duidelijk maatschappelijk doel. Zoiets als Jamie Olivier in Engeland doet, elk jaar een groep van rond de vijftien jongeren met een ingewikkeld verleden opleiden tot kok. Via via weten ze in contact te komen met Jamie in London. Ze mogen hun plan presenteren en krijgen toestemming om het gedachtengoed en de naam van Jamie exclusief voor Nederland te gaan gebruiken. Zo is Fifteen Amsterdam in 2004 geboren. Stichting DOEN heeft de start mogelijk gemaakt en is nu nog steeds actief betrokken bij het restaurant.

Fifteen Amsterdam is inmiddels een succesvol sociaal bedrijf. Elk jaar studeren rond de 15 jongeren af en maar liefst 75 -80 procent van hen vindt een baan als kok. Een deel daarvan werkt in bedrijfskantines, maar ook Jos Timmer, de chef van Rijks, het restaurant van het Rijksmuseum, is een oud leerling.

In november vorig jaar presenteerde Jamie Oliver zijn nieuwste kookboek “Jamie’s Super Food”. Een waar mediacircus ontketende zich, maar Jamie hield zich het liefst op in de keuken, bij ‘zijn’ leerlingen en terecht, want hier staan de echte helden. Jongeren, die om verschillende redenen hun school niet af maakten, die het lastiger hadden, maar die een tweede kans verdienen. En dat vindt Jamie ook: 

“I set up Fifteen because I believe young people have untapped talents, often hidden by problems in their home lives. These talents can be freed by a passion for good food and meaningful hard work.”

“Fifteen represents the way I would have loved to have been taught myself; it embraces many of the things I love and feel passionate about, not only in the catering industry but also in friendship and family life."

Passie, daar begint het mee. Het is een belangrijke drijfveer die alle initiatieven van DOEN als gemene deler hebben en die je ver brengt. Dat laten Jamie Oliver en de leerlingen van Fifteen zien. Maar niet alles is daarmee gegarandeerd. Daarom zijn wij als DOEN, de steun in de rug. De ‘wingman’ die onze initiatieven de ruimte geeft om hoog te kunnen vliegen, en dat doen ze. Zoals Jamie het gister zelf verwoordde: ‘Er staan hier jongens in de keuken, die hebben een Michellin ster bij elkaar gekookt, die heb ik niet hoor’. We vervullen onze rol met trots. 

Wil je reageren op deze blog, stuur dan een mailtje naar communicatie@doen.nl